// 10.03.2016 - 29.05.2016 / Sala SEMPERE

mulier, mulieris 2016

Emilio Bianchic, Mónica Contreras, Eugenia Cuéllar, Natalia de León, Marula Di Como, Espumillón (Juan F. Navarro y Estela Madrid), Ana Fogeda, Ester Gandía, Esther García Urquijo, Lidia García. Sata, María Gimeno, Tamara Jacquin, Héctor León León, Pepa Marhuenda, María Mascaró, Lucía Morate, Melania Olcina, Óxido (Saúl Sellés y Pascual del Vas), Isabel Rosado, Eva Viera


La Convocatòria d’Arts Visuals mulier, mulieris arriba a la desena edició com un projecte consolidat en l’àmbit de la creació artística vinculada al gènere. Durant aquests anys s’ha convertit en una plataforma de la Universitat d’Alacant per a mostrar les investigacions que rescaten el llegat de les dones, visibilitzen el constant i complex procés de transformació de la identitat femenina i aborden diversos conceptes relacionats amb la dona.

Després de la recepció de cent seixanta-quatre projectes, el jurat ha seleccionat vint propostes realitzades per vint-i-dos artistes –disset dones i cinc homes– d’Espanya, Uruguai, Mèxic, Argentina i Xile. Les seues pintures, fotografies, vídeos, escultures i instal·lacions mostren formes alternatives de feminitat i indaguen sobre el matriarcat, la poligàmia, la violència de gènere o el paper de la dona en la mitologia i la història.

Com és habitual, l’exposició de les obres seleccionades s’acompanya d’un ampli programa d’activitats que van des d’una performance en l’acte inaugural, una xarrada sobre les dones en el cinema de Hayao Miyazaki, el 5 de maig, o accions educatives orientades a tota mena de públics. També, en aquest sentit, una de les propostes més singulars d’aquesta edició ha sigut l’elaboració de la unitat didàctica virtual «Retallant estereotips. Siluetes per la igualtat i contra la violència de gènere», http://www.mua.ua.es/expo_temp/RecortandoEstereotipos, en col·laboració amb la Unitat d’Igualtat de la Universitat d’Alacant, a través de la qual, institucions educatives i particulars poden conèixer projectes seleccionats en edicions anteriors i aprofundir en els valors d’igualtat, respecte i llibertat que sempre han guiat aquesta convocatòria i l’esperit de la nostra Universitat.

Durant una dècada, Mulier, mulieris s’ha mantingut amb un rumb ferm i decidit gràcies a la il·lusió de les persones que han treballat en aquest projecte i als més de dos-cents cinquanta artistes que han exposat la seua obra en les diferents edicions. Per tot això, per al MUA és una enorme satisfacció seguir contribuint a fomentar el debat, la visibilització i la reflexió entorn de les fites assolides i dels desafiaments que estan per arribar.

Tornar