// 22.09.2023 - 11.02.2024 / Sala SEMPERE

9 RESIDÈNCIES DE CREACIÓ I INVESTIGACIÓ ARTÍSTICA⁣ DEL MUA

Rubén GoMo (Radioboy+), Sonsoles Masiá, ⁣CaraCoLab, (María Ponce y Ana Salom), ⁣Ángel Arias, ⁣Lucas Selezio de Souza


El Museu de la Universitat d’Alacant (MUA) manté des que es va crear un compromís decidit amb l’art contemporani. Fruit d’aquesta aposta van nàixer el 2015 les Residències de Creació i Investigació Artística del MUA, una convocatòria pública i internacional amb l’objectiu de dinamitzar el sector de l’art i promoure la creació i investigació en art contemporani.

En cada edició se seleccionen cinc projectes artístics per a ser desenvolupats durant dues setmanes en les instal·lacions del museu gràcies a unes beques de producció. Durant aquest període, els i les residents tenen l’oportunitat de treballar en el museu, imbuir-se en la dinàmica pròpia del centre i rebre assessorament del personal tècnic per a donar forma als seus projectes.

Aquest 2023 presentem l’exposició de la novena edició de les Residències de Creació i Investigació que han tingut lloc entre l’11 i el 22 de setembre. Els cinc projectes seleccionats han sigut desenvolupats pels artistes Ángel Arias, Rubén GoMo (Radioboy+), Sonsoles Masiá, Lucas Selezio de Souza i el col·lectiu CaraCoLab (María Ponce i Ana Salom)

Al final del traç d’Ángel Arias té com a objectiu bastir un relat visual i espacial a través del concepte de les altres gràfiques, un terme que defineix formes gràfiques que desafien el paradigma institucional del discurs artístic. El projecte es nodreix de diverses relacions amb l’entorn, des dels petròglifs fins a les inscripcions medievals, passant pels elements de l’art urbà.

Struktureho de Rubén GoMo (Radioboy+) consisteix en una exploració personal i una aproximació, a través de l’art, a la identitat de l’autor, mitjançant combinacions de matèries plàstiques, estudis polítics i socials de dissidència, referències a la cultura contemporània i tecnologia avançada, qüestions vitals i eines quotidianes.

El camí de les deesses de Sonsoles Masiá posa en valor el retorn a la terra i a l’univers femení mitjançant l’anàlisi de diferents santuaris de la geografia mediterrània, en què l’artista realitza un ritual pictòric en un moment marcat pel trànsit solar.

Plus ultra de Lucas Selezio de Souza reflexiona, a través de sis peces tèxtils elaborades per l’artista, sobre la indústria tèxtil, el capitalisme globalitzador, el treball precaritzat, la mà d’obra barata (especialment dones i infants), els moviments migratoris i l’explotació colonial moderna.

Els viatges que mai vam fer del col·lectiu CaraCoLab (María Ponce i Ana Salom) proposa explorar la deriva situacionista a la ciutat contemporània. El projecte consisteix a aproximar-se a Alacant i Berlín, ciutats en les quals viuen cadascuna respectivament, des d’un punt de vista més sensible, duent a terme un registre d’olors, sons, ritmes… i les sensacions que els provoquen.

L’exposició, que es pot veure a la sala Sempere, és el resultat del treball fet pels sis artistes durant el període de les residències, en el qual han conviscut i compartit experiències creatives i processuals que han convertit el MUA en un centre de creació i investigació en art contemporani.

Tornar