// 11.03.2021 - 30.04.2021 / Sala POLIVALENT

LITTLE HABANA

RAINY SILVESTRE


La petita Havana ha sigut la llar de generacions d’immigrants que han iniciat el seu camí allí amb la finalitat d’aconseguir l’anomenat “somni americà”, i és també un símbol de la inclusivitat dins de l’imaginari de tots aquells que arriben a Miami. És un barri conegut en el món sencer pels locals musicals, per l’algaravia dels carrers i la gent. No obstant això, quan mirem les fotografies que formen aquesta sèrie de Rainy Silvestre, no percebem res d’això. Aquestes instantànies recuperen aquells reductes de pau i quotidianitat que el barri atresora. Són fotografies fetes des de la pausa i la tranquil·litat que confereix el treball en analògic. Little Havana naix, segons el mateix autor, dels passejos exploratoris pel barri que li va donar la benvinguda en arribar de Cuba. Es converteix així en una constant cerca de llocs comuns que el vinculen amb aquells immigrants que han anat arribant des dels anys seixanta i que continuen arribant al barri.

L’autor ens regala un registre dels carrers que formen part dels seus primers records als Estats Units: aquelles cases o comerços que sense formar part tots de la seua vivència pròpia els assumeix com a seus, i al mateix temps els sentim nostres també. Aquestes escenes ordinàries i habituals es transformen en una cosa més profunda, ja que la bellesa d’aquestes no es troba en la primera capa sensorial que les envolten; sinó que apunta a referents històrics, socials i emocionals, i reforça d’aquesta manera el potencial estètic de la quotidianitat.

Rainy Silvestre és un fotògraf cubà que va començar a fotografiar des de fa més de deu anys, i és un clar hereu de la tradició dels fotògrafs americans dels anys setanta, els quals jugaven ja amb el color, la selecció de motius, l’enquadrament i la composició amb la finalitat d’oposar-se als cànons estètics existent en l’època.

Aquesta sèrie no va de Little Havana, és Little Havana. És una obra que combina de manera magistral la utilització del color, l’enquadrament i la composició, que transforma el que és mundà i quotidià en una meditació reflexiva profunda, que parteix de l’acte referencial a la universalitat.

L’autor aconsegueix captar l’ànima d’un barri, els seus carrers, la seua cultura sense caure en clixés ni superficialitats. És una obra sincera i bondadosa, que retorna a la ciutat que el va veure arribar un missatge d’agraïment, que venera els seus racons i tresors més amagats.

Sarah Bejerano. Barcelona, 2019


Rainy Silvestre / Cuba 1975
Rainy Silvestre va començar el seu viatge fotogràfic com a fotògraf autodidacta, però des d’aleshores es va graduar de l’Institut de Fotografia de Nova York. La seua fotografia és un compendi de la vida i una relació directa amb el seu entorn. Silvestre.

Tornar