// 15.06.2019 - 02.07.2019 / Sala ÀGORA

19é CONCURS TALLERS DIDÀCTICS MUA


El Museu de la Universitat d’Alacant té una col·lecció que supera les 1.600 obres artístiques contemporànies. Cada curs acadèmic seleccionem una vintena d’obres, triades segons diversos criteris. El d’enguany ha sigut mostrar les relacions fèrtils i estretes entre l’Art i la Literatura. La mostra «Paraules Visuals» recull cal·ligrames, poesies visuals, fotopoemes, poemes-objecte, etc.

Des del primer dia, el propòsit de l’Àrea Didàctica ha sigut acostar, sensibilitzar i fer comprensible la creació contemporània als visitants, i els tallers didàctics són la nostra eina preferida. Hem comprovat que els conceptes que hi transmetem els aprenen millor a través de l’experimentació. Així doncs, la nostra motivació màxima ha sigut dotar als participants dels instruments necessaris per a comunicar a través de la pràctica artística.

Els tallers didàctics d’aquest curs han tractat sobre els continguts de la mostra «Paraules Visuals». L’activitat començava amb una visita guiada dialogada en la qual s’analitzava com els artistes contemporanis expressen a través de la plàstica les emocions i els sentiments de la poesia, s’inspiren en els personatges de la literatura per a crear les seues obres o narren històries a través d’imatges.

L’activitat de taller pròpiament dita estava adaptada a l’edat dels participants. L’alumnat des d’Infantil (5 anys) fins a 3r de Primària va fer l’activitat «Escenari de conte», en la qual havien d’imaginar un conte amb tres personatges i crear per a aquests un fons de paisatge mitjançant ceres i un sòl amb arena, terra i pols de guix. L’alumnat des de 3r de Primària fins a 2n de Batxillerat duia a terme l’activitat «Microescenografies» en la qual primer redactaven un relat a partir de tres paraules triades a l’atzar i posteriorment traslladaven la història a una maqueta tridimensional que havien de generar a partir de cartolina, paper de seda, retoladors, ceres de colors i retalls de revistes.

El nombre total de participants en aquests tallers ha sigut de 2.803 de 47 centres educatius de tota la província d’Alacant. Entre aquests, 77 s’han premiat i seleccionat en el 19è Concurs de Tallers Didàctics del MUA.

No volíem acabar sense donar les gràcies a les alumnes en pràctiques Lourdes Mora i Luz Revert per l’excel·lent treball que han fet tots aquests mesos; als professors de tants col·legis i instituts que any rere any depositen la confiança en nosaltres perquè els acompanyem en el camí de l’educació a través de l’art i, finalment, a tots els participants en els nostres tallers, perquè sense el seu entusiasme, creativitat i imaginació res d’açò seria possible.

Tornar