// 29.11.2017 - 07.01.2018 / Sala CUB

100 VEGADES JOAN VALLS

Neus Bou, Rafa Calbo, Rafa de Corral, Rubén Fresneda, Elena Martí, Verónica Ortuño, José Antonio Picazo, Fernando Rincón, Pau Sellés Alòs


Alcoi ha declarat 2017 com a l’any Joan Valls, l’exposició 100 Vegades Joan Valls es va inaugurar al febrer d’aquest any amb la intenció de retre homenatge a la figura de Joan Valls. L’Institut d’Estudis Catalans i el Museu de la Universitat d’Alacant han col·laborat perquè aquesta mostra tinga una repercussió més àmplia dins de les nostres comarques. 100 anys fa que va néixer, i amb 100 obres que presenten nou artistes contemporanis volen retre homenatge a un poeta, escriptor i defensor de la parla valenciana. La seua imatge, les seues paraules que cuinen versos, i la seua ànima és latent en aquesta mostra que pretén arribar a tots. Cada artista ha creat peces exclusives per a la exposició, la resta pertanyen a la seua producció personal perquè el visitant puga conèixer-ne cada trajectòria.

Neus Bou, s’ha inspirat en els versos de Tangència de la fi i Paraules en la boira on els elements característics que s’entremesclen dins les obres són; la vida, el pas del temps i l’enyorança de la joventut temes que Valls acull als seus versos.

Rafa Calbo, ens ha dut quatre obres molt diferents entre sí conceptualment, ha tractat la figura de Valls des de diferents perspectives i ha engrandit la projecció d’aquest com a referent.

L’artista basc Rafa de Corral, recrea espais arquitectònics solitaris amb cels revolts que ens deixen un cert to de nostàlgia. Són obres solitàries que enllacen amb la idea de buit de les poesies de Valls, obres on l’artista s’identifica amb el seu entorn natal i recrea la seua personalitat.

Rubén Fresneda, artista recentment desaparegut, va optar per fer les seues obres dedicades al poeta a través de l’ús de la tècnica mixta, on va traduir les imatges de Valls amb transferències sobre paper. La voluntat d’aquest artista no va ser una altra que donar-hi tota la importància a la figura del poeta.

Les obres que presenta Elena Martí en homenatge a Joan Valls són noves propostes basades en els poemes Atzar de la poesia, del llibre El llibre Vermell; Dubte davant l’ombra íntima, del llibre Presoner de l’ombra i Temps de vertigen del llibre Hereu de solituds. Els temes del buit i la natura com un dels elements principals on s’entremescla el tema del poema amb la plàstica de Martí.

El fotògraf Fernando Rincón ha sabut combinar la seua obra amb la poesia i la figura de Joan Valls, en la qual les seues fotografies s’han basat en diferents poemes.

L’artista següent, Verónica Ortuño, ha proposat unes obres en què la figura de Joan Valls es complementa amb diferents aspectes que van marcar la seua vida. Ha escollit apostar per la inclusió d’imatges i poemes que fan al·lusió a la seua altra passió, la música.

José Antonio Picazo treballa els esquelets de les ciutats, les construccions i en definitiva el suport. Ha presentat cinc obres basades en la figura de Joan Valls i la seua poesia, un retrat esquematitzat de Valls ens acosta a una perspectiva diferent i que ens fa pensar que la figura i la seua ment es troben unides a aquesta obra.

Si bé Pau Sellés és un dels artistes que treballa més el concepte art i natura, considere que es troba en sintonia amb l’obra de Joan Valls, per l’amor a l’entorn que Sellés demostra a cada un dels seus projectes. D’igual manera, Valls va potenciar amb cada obra la seua sensibilitat per l’entorn, i va voler que Alcoi en fóra el referent. Sellés pren com a referent la seua natura, que és la que l’ha vist créixer i a la qual déu la seua essència.

Nou propostes que engloben la persona, l’essència i el treball que Joan Valls ens va deixar com un legat, i que avui els artistes contemporanis s’han unit per a promoure l’obra i la figura d’aquest gran poeta.

Lucia Romero Segura
Historiadora de l’Art i Presidenta d’ArtNostre

Tornar