// 11.10.2017 - 19.11.2017 / Sala CUB

Homenatge a Miguel Hernández 75x75


Fa més d’una dècada que es va constituir la Comissió Cívica d’Alacant per a la Recuperació de la Memòria Històrica. Els seus integrants, organitzacions polítiques i sindicals, entitats cíviques i ciutadans a títol personal, van decidir impulsar la seua activitat plenament convençuts que la democràcia no es pot construir sobre l’oblit. Per aquest motiu un dels seus primers objectius va estar identificar, fer visibles i posar en valor els “llocs de la memòria democràtica de la ciutat”. Una ciutat que va tenir un protagonisme indiscutible en els dies finals de la Guerra Civil, quan el seu Port va representar l’última esperança per als defensors de la República, assetjada pels rebels que s’havien alçat en armes contra el legítim govern republicà.

Des d’aleshores fins avui la Comissió ha desenvolupat nombroses activitats i ha impulsat actuacions administratives i jurídiques instant als tribunals a anul·lar la condemna a mort del poeta Miguel Hernández, així com les sentències dictades pels consells de guerra franquistes. A més, ha desplegat una incansable labor de sensibilització sobre la necessitat d’escometre polítiques públiques dirigides al coneixement de la nostra història i al foment de la memòria democràtica amb actuacions a nivell municipal, estatal i europeu, com la visita realitzada al Parlament al gener de 2014 o les vint edicions de l’exposició “100 Artistes Solidaris”, que han recorregut els municipis de la geografia provincial des de l’any 2005 fins avui.

Amb aquestes actuacions la Comissió pretén contribuir a reparar una antiga injustícia, a compensar la història manipulada, a combatre l’oblit i a saldar el deute moral que la democràcia espanyola segueix tenint amb els republicans que, al cap i a la fi, van defensar una Espanya tolerant, pacífica, culta i solidària, i van mantenir eixa idea a Espanya o lluny de la seua terra, en els tristos anys de l’exili interior i exterior, amb una enorme dignitat.

L’any 2017, la Comissió Cívica ha programat diferents activitats per a commemorar el 75 Aniversari de la mort de Miguel Hernández. Una d’elles és l’Exposició “Homenatge a Miguel Hernández-75x75”. Les obres que la integren tenen les següents característiques:
-Temàtica: Miguel Hernández, el seu temps i el seu llegat. Els seus poemes i els seus textos han sigut els principals “disparadors creatius” de les propostes, sense excloure uns altres. A la unitat temàtica s’afegeix la unitat de format, 75 per 75 cm.
-Diversitat: Una mostra conjunta del treball de tants artistes és ja, de per si mateix, un homenatge a la solidaritat. No solament acull diferents vessants de les Arts Plàstiques (Pintura, Escultura, Ceràmica, Infografia, Fotografia, Vídeo Art, etc.), també incorpora diversitat de suports, tècniques, estils, trajectòries professionals, propostes...
-Caràcter didàctic: Cada obra s’acompanya d’un text d’ancoratge, que explicita els seus “disparadors creatius”, així com textos i poemes de Miguel Hernández que proporcionen algunes “claus interpretatives”.
-Implicació ciutadana: Participen artistes, poetes, crítics d’art, historiadors, correctors lingüístics, traductors, escriptors, autoritats i estaments... Una autèntica constel·lació de forces per a recuperar la memòria de Miguel Hernández.
-Caràcter itinerant: Les obres s’han cedit a la Comissió Cívica per a la seua exhibició durant l’any hernandià 2017 en diferents espais de la Comunitat Valenciana.

L’Exposició consta de tres zones:

1) ZONA DOCUMENTAL
a) Sis panells sobre l’època, vida i obra de Miguel Hernández, elaborats amb la col·laboració de la UA.
b) Dues vitrines que inclouen llibres i documentació gràfica al·lusius a les activitats i projectes realitzats per la Comissió Cívica sobre Miguel Hernández.
c) La “raó crítica”, que integren dotze cartells amb reflexions d’escriptors, poetes, periodistes, crítics, acadèmics i artistes sobre Miguel Hernández, Art i Societat.

2) ZONA EXPOSICIÓ A
És una referència retrospectiva a l’Exposició celebrada en 1992, amb motiu del 50 aniversari de la mort de Miguel Hernández. Inclou gravats calcogràfics i documents artístics d’alguns artistes participants en l’Exposició 50x50.

3) ZONA EXPOSICIÓ B
Inclou els treballs de 130 artistes plàstics, amb obra nova original. A cada obra li acompanya el seu text d’ancoratge.
Zona Central (Escultures)
Distribuïdes en la part central sobre peanyes.

Més informació: comisioncivicadealicante@gmail.com

Tornar