// 08.09.2017 - 22.10.2017 / Sala POLIVALENT

Artistes i poetes. Tribut a Joan Valls


El centenari del naixement d’un escriptor com ara Joan Valls i Jordà (1917-1989) és una efemèride que, a una institució com la nostra, ens omple de satisfacció i d’orgull. Un pretext per a reprendre l’atenció que el món científic ha de tenir davant d’una de les trajectòries més fermes de la poesia valenciana de l’últim segle. Amb una vintena llarga de poemaris publicats, de manera incansable des del 1936 fins a l’edició pòstuma de La rosa quotidiana, la nostra Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes li dedica un portal que va nàixer amb la voluntat de donar difusió de la seua obra. Tot això davant de la realitat de la dificultat de localitzar l’obra de Valls, pràcticament descatalogada en l’actuatlitat. D’igual manera, com no podia ser d’una altra manera, la Universitat d’Alacant és present en les activitats d’homenatge i de reconeixement que al llarg del 2017 s’hi desenvolupen.
L’obra de Valls esdevé singular i rigorosa. La seua veu poètica es configura de manera autònoma a partir de la voluntat de reflectir la difícil realitat social i política del franquisme i una voluntat crítica, sovint amarga, davant de la resignació que impera en el seu voltant. Una reflexió personal i íntima, amb un exquisit tractament de l’amor en poemaris com Versos a Sara (1967), davant d’un poeta aïllat i fora del cenacles literaris de l’època.

El seu llegat poètic arriba ara a inspirar a diversos artistes plàstics. Dins de les activitats que portem endavant amb l’Ajuntament d’Alcoi i l’Ajuntament d’Otos a través de la Càtedra Antoni Miró d’art contemporani, es concreta aquesta mostra on, una vegada més, la literatura i les arts plàstiques van de la mà. Una interacció entre llenguatges que, al temps de reivindicar l’obra de Valls, serveix perquè entenguem la proximitat que manifesten l’expressió de sentiments tan habituals en la poesia de l’autor com la solitud, l’estranyesa davant del món i l’intent de rebel·lió contra les injustícies. Un bon moment per recordar que, tot i el pas del temps, la literatura ens proporciona referents per al nostre present i futur.

Tornar