// 21.04.2015 - 31.12.2015 / Sala ARCADI BLASCO

RECORDANT SEMPERE. Diàlegs en la col·lecció del MUA


Eusebi Sempere (Onil, 1923-1985), premi Príncep d’Astúries de les Arts (1983) i Doctor Honoris Causa per la Universitat d’Alacant (1984), és una figura essencial del panorama artístic espanyol de la segona meitat del segle XX. Vinculat amb l’abstracció geomètrica, amb estrets lligams amb el constructivisme i amb l’art òptic i cinètic, la seua obra inclou diverses disciplines artístiques com la pintura, l’escultura i l’obra gràfica. Sempere està considerat l’introductor de la serigrafia al nostre país; va aprendre aquesta tècnica a París, ciutat on va residir entre 1948 i 1960.

A més de les seues investigacions sobre l’espai, el repte fonamental per a Sempere va ser l’exaltació de la llum. Per a fer-ho, l’artista va usar en les serigrafies una tècnica molt subtil i laboriosa basada en un teixit de tiralínies que, com a xarxa, atrapen la llum. Aquest minuciós procés de treball, convertit en una mena de marca de la casa, és un fidel reflex del caràcter de l’artista. Sempere queda retratat en la mesura i l’equilibri que transmeten les seues obres, l’harmonia dels colors i de la composició, com també l’exquisidesa del traçat de les línies sobre el paper.

A l’abril del 2015 commemorem el 30è aniversari de la mort d’Eusebi Sempere, raó per la qual institucions públiques i universitats de la Comunitat Valenciana, com també les famílies Eusebi Sempere i Abel Martín s’han unit per commemorar l’Any Sempere.

D’altra banda, el Museu de la Universitat d’Alacant té entre els principals objectius la difusió dels seus fons artístics, per la qual cosa des del 2005 organitza exposicions en què reinterpreta la col•lecció des de criteris materials, tècnics o pedagògics. El MUA té, en l’actualitat, més de mil obres en els fons, de les quals destaca l’obra gràfica completa de l’artista Eusebi Sempere. Aquesta consta de 159 serigrafies, 16 gravats i 5 litografies.
Per això, dins dels actes de celebració de l’Any Sempere, la UA ha programat l’exposició “Recordant Sempere. Diàlegs en la col•lecció del MUA”, una mostra en què es vinculen 12 serigrafies i 2 gravats d’Eusebi Sempere amb 14 obres d’altres artistes de la col•lecció del museu. Els autors que acompanyen Sempere en aquest projecte van des d’artistes consagrats com José Gutiérrez Solana, Eduardo Chillida, Salvador Victoria o Julius Shulman a d’altres amb una consolidada trajectòria com Albert Agulló, Javier Lorenzo, María Chana, Julián Casado, AureliaMasanet, Jaume Rocamora, Martín Noguerol o Francisco José Sánchez Montalbán. També hi ha presents joves valors com Aitor Ortiz o Ana Maya.

La selecció de les peces que formen aquests diàlegs permet, d’una banda, dur a terme una revisió de la dilatada trajectòria creativa d’Eusebi Sempere i, d’una altra, apuntar suggeridores associacions que es fonamenten en aspectes formals, estètics, tècnics i conceptuals i que permeten a l’espectador un joc d’observació que té, com a fi últim, l’enriquiment de significat de les obres exposades.

Tornar