// 09.05.2014 - 14.06.2014 / Sala CUB

Elogi de la brisa. Llorenç Pizà

Llorenç Pizà


El Museu de la Universitat d’Alacant acull a la seua sala El Cub una àmplia selecció de l’obra de Llorenç Pizà (1950-2012) que mostra les etapes i nuclis temàtics més representatius de la trajectòria artística d’aquest vitalista pintor nascut a Benaguasil. Des d’algunes peces que s’insereixen dins dels corrents neofiguratius i crítics de mitjans dels setanta realitzades a València només acabar Belles Arts, fins als seus últims éssers aquàtics i fons marins.

La gran sèrie “La mar” –realitzada des de 1980 a la Vila Joiosa, on ben prompte es va integrar amb sòlids llaços familiars i on va ser catedràtic de Dibuix de l’IES– constitueix la seua resposta pictòrica davant l’evidència d’un entorn agredit. Mitjançant imatges hiperrealistes que proposaven atractives paradoxes visuals, el pintor –també navegant, pescador, narrador de viatges a la seua Ítaca particular i devorador de mites mediterranis– reclamava la bellesa essencial de la mar abans de ser contaminada per la nostra acció irreflexiva. Seduït pel seu espectacle de llum reverberant, aquest espai simbòlic es va anar poblant de surreals danses de peixos, arcs de Sant Martí, textures arrissades per la brisa, impossibles arquitectures marines, cales i penya-segats...

A mitjans dels huitanta, amb una decidida gestualitat en el traç, Llorenç Pizà va bolcar sobre el llenç tot tipus de sentiments sustentats per dones, éssers andrògins o habitants marins, i estableix la seua pròpia versió del neoexpressionisme que s’estenia llavors per tot el panorama artístic. Apareixen els seus arlequins amb peix, els bussejadors en capbussada, les nadadores esvaïdes que es deixen enlluernar per l’abisme enmig d’algues i peixos. O les seues “nadadores veloçes“ que fan vibrar l’aigua fins al punt que gairebé desapareix la seua figura. Des dels noranta va continuar les seues sèries temàtiques enriquint encara més els valors cromàtics i texturals, sobretot amb papers prèviament gravats.

En aquesta exposició homenatge participen amb la seua obra diversos amics i artistes: Àngela Adrover, Amparo Aranda, Pepe Azorín, Felip Baldó, Manuel Balaguer, Manuel Boix, Adriano Carrillo, Just Cuadrado, María Chana, Ricardo Fuente, José Gallego, Dionisio Gázquez, Pepe Gimeno, Carme Jorques, Amàlia Lafuente, Javier Lorenzo, Ginés Lloret, Juan Martínez Lázaro, Joaquim Michavila, Ramon Molina, Rafael Poveda, José Piqueras i Félix Resa.

Tornar