// 22.09.2011 - 12.11.2011 / Sala NAIAS

EXHUMANT FOSSES, RECUPERANT DIGNITATS


L’any 2000, Emilio Silva (periodista, sociòleg i fundador de l’Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica) es va posar en contacte amb diversos especialistes per a sol•licitar ajuda per a trobar el seu avi, afusellat el 1936. A l’octubre d’aquest any s’exhumen els cossos de tretze persones a Priaranza del Bierzo (León), entre ells el d’Emilio Silva Faba.

Des de llavors, i de la mà principalment de les associacions per a la Recuperació de la Memòria Històrica en representació dels familiars, s’han dut a terme a Espanya més de 200 excavacions de fosses en les quals s’han exhumat prop de 5.000 persones.

L’impacte social que té la localització i l’estudi d’aquestes fosses de la Guerra Civil de 1936 és indubtable, i en aquests moments és el treball mes visible del moviment social per a la Recuperació de la Memòria Històrica.

Veritat, justícia i reparació són els tres principis bàsics del dret internacional per a les víctimes de violació de drets humans.

Sens dubte, l’obertura d’una fossa és un gran pas cap a l’esclariment de la veritat. Molts familiars de desapareguts han mort sense conèixer-la, fins i tot sense voler conèixer-la. Uns altres, ara, inicien el duel negat durant més de 70 anys.

Tornar