// 08.10.2009 - 08.10.2010 / Sala SEMPERE

Diàlegs amb Sempere. Col·lecció del MUA

Eusebio Sempere, Pablo Picasso, Arcadio Blasco, José Vento, Ana Peters, Salvador Victoria, Nacho Bolea, Mª Teresa Martín Vivaldi, Javier Romero, Ricardo Junio, Josh Müller, Eugenia Agustí, Ángel M. Fitor e Ibari Ortega


El Museu de la Universitat d’Alacant disposa actualment de més d’un miler d’obres en els seus fons, entre les quals destaca l’obra gràfica completa de l’artista alacantí Eusebi Sempere. Aquesta consta de 159 serigrafies, 16 gravats i cinc litografies.

Eusebi Sempere (Onil, 1923-1985), premi Príncep d’Astúries de les Arts i doctor honoris causa per la Universitat d’Alacant, és una figura essencial del panorama artístic espanyol de la segona meitat del segle XX. Està vinculat a l’abstracció geomètrica, amb llaços estrets amb el constructivisme, i amb l’art òptic i cinètic. La seua obra abasta diverses disciplines artístiques com la pintura, l’escultura i l’obra gràfica. Està considerat l’introductor de la serigrafia al nostre país; el seu domini d’aquesta tècnica l’adquireix al taller de l’artista cubà Wilfredo Arcay a París, ciutat en la qual l’artista va residir entre 1948 i 1960.

A més de les seues investigacions entorn a l’espai, el repte fonamental per a Sempere és l’exaltació de la llum. Per a això, l’artista utilitza en les serigrafies una tècnica subtilíssima i laboriosa basada en un teixit de tiralínies que, a la manera de xarxa, atrapen la llum. Aquest minuciós procés de treball, convertit en una espècie de marca de la casa, és fidel reflex del caràcter de l’artista. En la mesura i l’equilibri que transmeten les seues obres, en l’harmonia dels colors i de la composició, com també en l’exquisitat del traçat de les línies sobre el paper, queda retratat el mateix Sempere.

Diàlegs amb Sempere és una proposta expositiva en què es vinculen 12 serigrafies i un gravat de Sempere amb 13 obres de la col•lecció del MUA. Els autors presents en aquesta exposició van des d’artistes consagrats com Pablo Picasso, Arcadi Blasco, José Vento, Ana Peters i Salvador Victoria, a uns altres amb una consolidada trajectòria com Nacho Bolea, M. Teresa Martín Vivaldi, Javier Romero i Ricardo Junio, fins a nous valors com Josh Müller, Eugenia Agustí, Ángel M. Fitor i Ibari Ortega.

Les peces seleccionades, entre les quals podem trobar pintura, fotografia, escultura, collage, ceràmica i art digital, dialoguen amb cada una de les obres de Sempere. Les analogies, que es fonamenten en aspectes formals, estètics, tècnics o conceptuals, permeten a l’espectador un joc d’observació que persegueix com a finalitat última l’enriquiment de significat de les obres enfrontades.

Tornar