// 08.06.2007 - 25.06.2007 / Sala SEMPERE

Japanese Prints 1950-1990


Aquesta exposició ha estat organitzada amb la finalitat de presentar una visió general del gravat contemporani a Japó des del final de la Segona Guerra Mundial, quan Japó començava a reconstruir-se dels greus danys patits, fins a quasi nostres dies.

Actualment les tècniques de gravat estan molt esteses en el panorama de l'art contemporani. Ho practiquen tant pintors com escultors, i ja no queda reduït, com antany, a l'àmbit dels grabadors professionals i com mera tècnica de reproducció. Constitueix en si una expressió artística. Açò ha contribuït a l'enriquiment i a l'expansió de noves tècniques de gravat.

En el cas de l'art de gravat japonès, ens vam trobar amb un fenomen nascut a partir de la Segona Guerra Mundial, quan emergeix un menut grup d'artistes, formats abans i durant la contesa i influenciats pels nous moviments abstractes d'artistes a França. En aquesta obertura artística del país, va ser determinant la influència de l'exposició Salon de Mai celebrada a Japó en 1951 amb gran repercussió.

Una de les claus de l'èxit de l'art contemporani japonès modern és la compatibilitat de l'herència d'estètiques tradicionals (l'ús estès de la xilografía, la subtil gradació de llum i color, el domini de profunds negres i suaus blancs,..) amb una renovada sensibilitat moderna.

L'obra que s'exposa consta de 46 artistes seleccionats entre una àmplia varietat. Alguns d'ells gaudeixen d'una llarga trajectòria artística, i altres, són joves artistes que acaben d'entrar en l'escena de l'art contemporani japonès. Presenten 75 obres, totes pertanyents a la col•lecció Japan Foundation i realitzades a partir de 1950 fins a 1990.

Tornar