// 06.02.2004 - 30.04.2004 / Sala 365

Alcorisa

Santos Montes


Exposició individual de l'artista Sants Forests (Santander, 1949) titulada Alcorisa, amb un conjunt d'obres recents realitzades en suport fotogràfic en blanc i negre i en format de vídeo, resultats del seu treball artístic durant més de quatre anys en la comunitat de Alcorisa. L'àrea expositiva (1300 m2) està subdividida en cinc espais que van presentant en seqüències narratives les distintes imatges de Alcorisa que van ser retratades per l'artista.

En la primera part de l'exposició ens rep un vídeo del Pregoner de Alcorisa, qui va contant alguns successos referents a aquesta localitat. Seguidament, una sèrie de retrats de personatges del poble, titulada Rostres de Alcorisa, 1999-2001.

En la sala dedicada a la PASSIÓ, es mostren inicialment uns retrats de la sèrie Rostres de la Passió, que són les mateixes persones d'abans però representant altre paper, ara són protagonistes de la Passió de Crist. Posteriorment, en la mateixa sala altra sèrie de fotografies on Forests situa als personatges de la Passió en àmbits domèstics i socials.

En l'espai assignat al PASSAT, Forests al·ludeix al dolorós record de la guerra civil espanyola (1936-1939). Des del centre de la sala es projecten en l'espai quatre vídeos de quatre persones que descriuen successos del passat tràgic. Tota la sala es completa amb sèries fotogràfiques que reflecteixen aquest moment històric dolorós en la memòria col·lectiva: Els afusellats, imatges que busquen transmetre la por i la incertesa d'aquest últim camí de l'afusellat; Els soterraments, rastres de tombes on es perceben la petjada o presència de cadàvers enterrats; Dos lapides, una Republicana i altra Franquista. I finalment, les fotografies dels Frescs cremats de l'Església de Sant Sebastià, en Alcorisa.

Després de la memòria i el passat, Forests ens condueix per un pas on ens acompanya un vídeo de Focs artificials. Una experiència audiovisual que es repeteix en moltes festivitats espanyoles i que, paral·lelament pel seu muntatge, ens relaciona amb la renovació i la transformació.

Finalment, el gran espai destinat a la CELEBRACIÓ. Una primera part, més íntima, amb una sèrie de fotografies que mostren distintes escenes d'actes col·lectius en Alcorisa i un monitor que ensenya una filmació en super-8 realitzada durant diverses d'aquestes celebracions. I una segona secció que presenta uns muntatges fotogràfics en gran format, que ensenyen diversos esdeveniments superposats captats en celebracions com la crucifixió, el carnaval o els balls del poble.

Tornar

// PUBLICACIONS