// 06.06.2023 - 22.07.2023 / Sala POLIVALENT

MEMÒRIA LGTBIQ A ALACANT. Una història de lluita pels drets humans


Parlar de Memòria Democràtica en la Universitat d’Alacant és parlar de l’Arxiu de la Democràcia. Un projecte institucional del Vicerectorat de Cultura, Esports i Extensió Universitària, gestionat per l’Arxiu de la Universitat d’Alacant, que des de fa quasi vint anys duu a terme activitats per a protegir, conservar i difondre el patrimoni documental que testimonie la defensa de la democràcia durant el franquisme i la transició espanyola.

La realitat històrica està tenyida de molts punts de vista, tants com persones i col·lectius l’han construïda, fins i tot encara que es base en documents com a fonts primàries. Per això, des de l’arxiu s’ha volgut dotar la seua tasca de recuperació de la memòria, d’una mirada basada en la diversitat sexogenèrica, d’una perspectiva que abrace tots els aspectes del gènere i de la sexualitat dissidents amb els imposats per la cultura tradicional. Bastir una nova realitat dins de l’arxivística i de la memòria democràtica en la qual la marginalitat habitual LGTBIQ es torne el focus on fixar-nos. És així com naix aquest projecte: «Memòria LGTBIQ a Alacant».

Un projecte que, en col·laboració amb el Vicerectorat d’Igualtat, Inclusió i Responsabilitat Social, pretén visibilitzar i posar en valor la lluita del moviment LGTBIQ durant el segle XX, en la reivindicació dels seus drets i llibertats. L’exposició, que consta de quinze plafons, fa un recorregut per la història d’aquest moviment des dels anys de la dictadura fins a l’actualitat, posant l’èmfasi en Alacant i la Comunitat Valenciana.

L’exposició es complementa amb un nou portal temàtic en la web de l’Arxiu de la Democràcia que inclou tots els fons documentals que custodia l’arxiu sobre aquest tema, molts dels quals es poden veure en l’exposició, com un recurs per a la difusió i per a la investigació i l’estudi acadèmic.

Tornar