// 18.03.2021 - 02.05.2021 / Sala CUB2

Poliedro pictórico

Antonio Ballesta


El Museu de la Universitat d’Alacant, fidel al seu compromís de convertir-se en altaveu de les manifestacions artístiques contemporànies, té el goig d’acollir l’exposició «Poliedre pictòric» del creador de Baix Segura Antonio Ballesta.

Per a aquesta exhibició s’han seleccionat una trentena d’obres, pertanyents a cinc sèries, realitzades els últims vint-i-cinc anys. No es tracta d’una antològica, ja que la carrera artística de Ballesta està pròxima al mig segle, sinó més aviat d’una aproximació, a tall de tast, que ens permet obtenir una visió de conjunt de la seua producció artística, a mitjan camí entre l’abstracció lírica i l’abstracció geomètrica.

Antonio Ballesta és un pintor contemplatiu, reflexiu, metòdic... tots els dies de l’any treballa en el seu taller, el seu espai sagrat. Com si d’un eremita es tractara, es tanca en el seu estudi i, sempre acompanyat per la música, pinta (potser caldria dir compon), pinzellada a pinzellada, els seus quadres. Perquè tot en les seues obres està estudiat, perquè res no queda a la improvisació, perquè en moltes ocasions realitza una tasca sinestèsica, en la qual se serveix dels pinzells a manera de batuta per a compondre música cromàtica.

Si recorrem les diferents sèries de l’exposició, Laberint, Música, Paisatge, La bellesa de la veritat i la bellesa de la mentida i Pandèmia, podríem despistar-nos i pensar que no tenen res en comú, però, en veritat, totes naixen de la mateixa arrel, totes són autobiogràfiques; diria més, totes són testimonis vitals d’una manera de ser i viure en el món. Cada quadre és una reacció d’Antonio Ballesta a allò que el fa vibrar: la música, la poesia, la llum del paisatge, la filosofia, l’amor, l’amistat..., i allò que el revolta: les injustícies, la mentida, la manipulació, la corrupció, el desgovern...

Per a Ballesta l’art és una actitud de resistència, no de resiliència; és un mode de vida, perquè per a ell la pintura és l’eina més poderosa per a enfrontar-se al dia a dia. La seua abstracció és una abstracció militant, de compromís social, ètic i artístic. És un creador que pren el pols del seu temps, de la seua realitat, del que observa, llig, escolta, reflexiona i sent. Tot això se l’emporta a l’alambí del seu taller, hi afegeix un polsim d’intuïció, uns granets de simbolisme i una bona dosi de mestratge tècnic per a destil·lar un dels millors espirituosos de la nostra província. Elixir de llum i color per a passar, fins i tot, el trago amarg d’aquesta pandèmia que ens ha tocat viure.

Tornar

// PUBLICACIONS