// 31.01.2020 - 01.03.2020 / Sala CUB

Situació límit

Mª Dolores Mulá


“Situació límit” és la nova proposta que l'artista Mª Dolores Mulá (La Vila de Cercs, Barcelona) exposa en la Sala Cool del MUA. Una artista catalana establida a la província d'Alacant, amb quasi quaranta anys de professió, l'obra de la qual ha evolucionat des de la pintura de tints expressionistes dels anys 80 a una obra més depurada, que avui s’emmarca dins de les arts visuals, amb la utilització de diferents tècniques i suports. Com ella mateixa afirma, “no concebo la vida sense crear”, sense expressar per mitjà del seu treball les emocions i les vivències.

La mostra parteix d'una experiència personal tràgica, l'aneurisma d'un familiar, que provoca una primera sacsejada emocional i un interès per conèixer tot el misteri que subjau en la nostra anatomia. Un tall en canal que trau a la llum la bellesa interior del cos humà, la seua perfecció, fragilitat i grandesa.

L’espai expositiu s'estructura en tres instal·lacions. La primera d'elles arreplega 120 sobres del Parlament Europeu amb diferents punts rojos. El punt és l'inici, la vida. El roig simbolitza el dolor. El sofriment particular porta a una reflexió sobre una situació social i política més general. Milers de persones creuant la mar, sacsejats i arrossegats per les seues aigües, xocant amb la incomprensió de la vella Europa. De la mateixa manera, el roig fa al·lusió al gemec de la terra, de les mars, per la seua lenta però constant destrucció.

En la segona part, el color blanc és el protagonista. Un llit blanc sobre el qual es vessen paraules blanques. Aquesta part fa al·lusió a la vulnerabilitat de l'ésser humà davant la malaltia. Por, desconeixement, impotència, pensaments que s'estenen sobre el llit, pensaments constrets en una urna de vidre.

L'última de les instal·lacions està presidida per un gran cor roig. D’aquest cor parteixen una sèrie de fils, a manera d'artèries, que s'entrellacen els uns amb els altres, la qual cosa permet a l'espectador introduir-se en el misteri i bellesa d'aquest òrgan perfecte. Art i vida s'uneixen en una lluita per la supervivència tant des del punt de vista físic com emocional.

Mª Dolores Mulá, en la seua “Situació límit”, crea a partir del sofriment, traient d'ell la força per a continuar creant, expulsant el dolor mitjançant l'art. Tot un repte d'una artista que treballa a la perfecció les emocions, a través de les diverses tècniques que utilitza: la pintura, el dibuix, el gravat i el teixit. Una mostra artística que comença amb un punt que dibuixa una fina línia de sentiments, amb les seues bifurcacions i obstacles, una línia sense punt i final, una línia de bellesa i esperança.

María Marco

Tornar

// PUBLICACIONS