// 11.04.2019 - 26.05.2019 / Sala POLIVALENT

El compromís artístic de Joan Commeleran (Barcelona, 1902-1992)

Joan Commeleran


La mostra “El compromís artístic de Joan Commeleran (Barcelona, 1902-1992)” ens permet conèixer un dels nombrosos artistes plàstics silenciats per les anàlisis adoctrinades. Trau de l’oblit la vida i les obres d’un dibuixant, il·lustrador i pintor involucrat en les avantguardes de l’art català del segle XX que va trencar amb el Modernisme amb un art fort i original; que es va adaptar als temps de la Segona República, la Guerra Civil, el Franquisme i la Transició Democràtica sense renunciar al seu compromís artístic; però que ja no figura en la memòria col·lectiva ni en la tradició acadèmica.

La gran aportació de José Miguel Santacreu, comissari de l’exposició, és trencar-ne el silenci a contracorrent i demostrar que Commeleran és un exponent de l’expressionisme figuratiu avantguardista de compromís social, catòlic i català del segle XX que mereix figurar en la memòria col·lectiva i la tradició acadèmica. Santacreu ha recollit en la mostra més de cent obres artístiques de Joan Commeleran, entre dibuixos originals i il·lustracions publicades en llibres de bibliofília i en contes divulgatius en periòdics i revistes entre 1929 i 1992.

Estem convençuts que aquesta mostra serà tot un descobriment per al públic i, a més, ens permetrà endinsar-nos en el complex i ric món artístic del segle vint, tan íntimament lligat amb els esdeveniment polítics que el van conformar.

Tornar