// 11.12.2017 - 21.01.2018 / Sala CUB

FERRAN CABRERA CANTÓ, 150 ANYS


Ferran Cabrera Cantó continua figurant, a través del temps, com el pintor de referència estètica, fins i tot social, en la memòria col·lectiva dels habitants de la ciutat d’Alcoi.

Per quin motiu travessa el temps i roman en la memòria col·lectiva d’aquest poble?

Perquè Cabrera Cantó va fer una mica més que ser un home del seu temps: va crear bellesa.
I crea el bell quan interpreta la realitat que l’envolta des de la seua llibertat d’elecció. La contemplació de la seua pintura produeix el plaer estètic cap a l’espectador, en una escala de valors que comença per la bondat, aconsegueix el bell i, a vegades, fins i tot el sublim.
Amb Ferran Cabrera identifiquem el gust, el plaer desinteressat que la percepció de les seues obres aconsegueix en nosaltres. Ací hi ha el seu encanteri, que ha perdurat en el temps i ha arribat fins a aquesta Exposició antològica amb la qual commemorem el 150é aniversari del seu naixement.

L’EXPOSICIÓ
Hem volgut oferir a l’espectador una visió de gran angular, de tots els gèneres i estils que el mestre va practicar durant els seus més de cinquanta anys de pintor. Des de l’aprenentatge a València, Alcoi, Madrid i Roma, fins a la seua maduresa transcorreguda entre muntanyes i edificis modernistes d’Alcoi, la seua ciutat.
A més, volem mostrar en aquesta retrospectiva obres que fa més de 50 anys que no han sigut exposades, juntament amb altres pintures que mai no han eixit dels salons dels col·leccionistes.
Vaja el nostre agraïment cap a aquests amants de l’art i conservadors de la memòria de l’artista, que han prestat les seues obres, així com cap a les entitats, tant públiques com privades, que hi han col·laborat per a fer possible aquesta mostra en el 150é centenari del naixement del pintor Ferran Cabrera Cantó.

Cabrera Cantó va ser un pintor proteic, polifacètic. A través del temps que li va tocar viure va haver d’adaptar-se a les tècniques formals del seu moment, és a dir, Academicisme, Realisme, Preciosisme, Modernisme fins que va desembocar en un Luminisme plein air de pinzellada solta i dibuix ajustat.

L’Exposició Ferran Cabrera Cantó, 150 anys recorre, doncs, les etapes estilístiques següents del pintor, a través de les seues obres:

1. Etapa de formació a Espanya: Acadèmia de Sant Carles (València), Estudi-taller de Llorenç Casanova (Alcoi) i Acadèmia de San Fernando (Madrid) (1881-1891)
Realisme romàntic, Simbolisme, Modernisme, quadres religiosos.

2. Etapa de formació a Itàlia: Acadèmia de Roma, Nàpols, Florència, Venècia (1892-1894)
Realisme social, costumisme, escenes mitològiques, nus.

3. Alcoi: la tornada a casa del pintor (1895-1937)
Quadres d’amor i mort, Realisme acadèmic, natura morta, quadres religiosos, Retrats, costumisme, interiors, Luminisme i autoretrats.

José Luís Antequera
Comisari

Tornar