// 10.11.2016 - 01.07.2024 / Sala NAIAS

Col·lecció Daniel Escolano

Daniel Escolano


La Sala Naia del Museu de la Universitat d’Alacant acull una mostra sobre l’artista Daniel Escolano (Alacant, 1954-2022). Aquesta exposició proposa un recorregut cronològic pel particular univers d’aquest creador a través de dibuixos i pintures que evolucionen des del surrealisme i el realisme màgic dels seus començaments, cap a la depuració de línies i l’abstracció de l’última dècada.

Daniel Escolano es nodria de múltiples influències que recreava d’una manera singular. Entre els seus referents trobem Dalí, a qui va conèixer personalment, el seu mestre Pedro Picó i el surrealisme. També s’hi sumen altres influxos procedents d’universos tan diferenciats com la mitologia grecollatina, la religió cristiana, la filosofia budista zen o el món del còmic i del manga, a més de la psicoanàlisi freudiana i les observacions empíriques de la natura. El mateix artista comentava: «La meua obra és una galàxia creativa, cúmul de cultures passades i futures. El present l’aporteu vosaltres.»

Les trajectòries vital i artística d’Escolano estan íntimament relacionades entre si, i no s’entén l’una sense l’altra. Daniel afirmava: «Des de sempre el que no tenia m’ho donava el meu món interior imaginatiu. Als quinze anys vaig pintar un quadre de gran format titulat Pares de l’Univers. Més endavant, em vaig llicenciar com a professor de Dibuix a l’Escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona. He realitzat il·lustracions, joies, poesia, cossos pintats, decoració…, els projectes són interminables. La meua paciència és eterna, i els meus dies són de quaranta-vuit hores.»

La mostra que avui es pot contemplar al MUA és una acurada selecció de les més de setanta obres pròpies que Daniel Escolano va donar a la Universitat d’Alacant el 2014.

Tornar