// 26.05.2014 - 26.07.2014 / Sala SEMPERE

CAL·LIGRAFIA JAPONESA A ESPANYA. Obres mestres de la cal·ligrafia japonesa contemporània


Commemoració del 400 aniversari de les relacions entre el Japó i Espanya (Any Dual Espanya-Japó)

La cal·ligrafia japonesa, una de les arts tradicionals més antigues del Japó, té més de 1.500 anys d’història.

És una forma d'art creatiu que intenta expressar la profunditat espiritual i la bellesa a través dels ideogrames kanji, els quals han sigut utilitzats durant milers d'anys a l’Àsia Oriental, o també a través del sil·labari fonètic kana, sorgit com a element propi del Japó fa 1.200 anys i escrit amb pinzell fude i tinta negra sumi. És un art amb un valor que transcendeix les diferències culturals i comunica la bellesa a tot ésser humà.

La cal·ligrafia japonesa presenta elements comuns amb la pintura, ja que les lletres tenen un origen pictòric i l'emoció que expressa tant el pintor com el cal·lígraf es manifesta sobre una superfície plana, a més de les similituds que la lliguen amb la tècnica de l'aquarel·la pel fet de no escriure’s repetidament sobre traços ja plasmats. D'altra banda, la cal·ligrafia oriental connecta amb peculiaritats pròpies de la literatura, perquè també transmet idees a través de les paraules seleccionades, que no són simples signes.

Aquesta exposició és presentada per l'Acadèmia d'Art Cal·ligràfic del Japó, entre els membres de la qual figuren els millors artistes de cal·ligrafia del Japó i està composta per 91 treballs recents realitzats pels artistes més representatius de la cal·ligrafia contemporània del Japó mitjançant variades formes d'expressió, utilitzant solament kanji, kana o tots dos.

Aquesta mostra s’emmarca en la Commemoració dels 400 anys de Relacions Hispano-Japoneses que han organitzat els dos governs per als anys 2013 i 2014.

L'Acadèmia Japonesa d'Art Cal·ligràfic

L'Acadèmia Japonesa d'Art Cal·ligràfic és una fundació que té com a objectiu principal l'estudi i la investigació de l'art de la cal·ligrafia. Així mateix, es caracteritza per la promoció de l'art de la cal·ligrafia a través d'exposicions per tal de contribuir al desenvolupament de l'art i la cultura del Japó.

Al Japó, uns 20 milions de persones practiquen la cal·ligrafia i hi ha molts cal·lígrafs professionals agrupats en diferents organitzacions. Per això resulta difícil celebrar exposicions a escala nacional.

Amb tot, l'Acadèmia Japonesa d'Art Cal·ligràfic ha aconseguit agrupar-los en exposicions conjuntes d’àmbit nacional, i així, el 2011 es van dur a terme diverses exposicions amb 4.000 participants de tot el país.

L'acadèmia va ser fundada pel difunt Shintaro Fukushima, diplomàtic que va representar en una ocasió el govern japonès davant l'Assemblea General de les Nacions Units.

Actualment, l'acadèmia està presidida per Kiyohiko Arafune, que va ser ambaixador del Japó a Espanya entre 1998 i 2001.

Tornar