// 31.03.2011 - 27.05.2011 / Sala EXTERIOR MUA

PLANET FERROVIA. SECTOR III. EL MURO DE PLANCK

Viktor Ferrando


Aquests dies, l'entrada del MUA està flanquejada per uns impactants objectes artístics obra de l'escultor Víktor Ferrando. Les obres espectaculars de l'artista de Calp apunten cap a l'espai intersideral. Quatre monuments metàl•lics, d'aspecte tan aterridor com a sorprenent, es dirigeixen cap al satèl·lit Tità i cap als planetes Venus, Mart i Neptú. «Planet Ferrovia» es diu aquesta nova mostra d'un artista tan diferent com innovador. Una exposició en què l’art i la ciència caminen agafats de la mà i ens mostren que estan vinculats en aquesta relativa i prodigiosa aventura del coneixement. Les estructures metàl·liques de Ferrando en el MUA comencen a configurar-se al voltant d'una porta als estels que ell titula «El mur de Planck», una entrada/eixida que, juntament amb la resta de les escultures de Ferrando, obri una reflexió sobre l'univers estudiat

Planetes i satèl·lits anomenats per Viktor, tot cal dir-ho, molt visitats pels herois de paper que habitaven els còmics de la nostra infància, uns protagonistes que mereixien la nostra admiració per gestes que, a falta de poder combatre les injustícies del nostre país, havien de desplaçar-se per la galàxia per a fer caure les dictadures foranes espai enllà. Perquè en aquelles dècades ja llunyanes crèiem en la vida fora del planeta Terra. Era una suposició tan possible com probable, i en alguns moments es temia que es convertira en realitat i els humans no fórem els únics pobladors del Sistema.

Quan Ferrando, amb la seua granota blava d'escultor/soldador, s’enfila a les altes bastides del taller que domina la platja de la Costera per a continuar la seua tasca creativa, sembla volar i prou que podria passar per un Superman nascut ak llunyà Krypton. Encara que si a l'heroi de vestit blau i capa vermella l’impactava negativament una roca originària del seu planeta, la criptonita, a Víkctor Ferrando no l’afecta pràcticament res, ja que ell va fent la seua, creant escultures més o menys futuristes, belles i aterridores alhora, tan originals com sorprenents.

Emilio Soler
Professor d'Història Moderna de la Universitat d'Alacant

Mes informació: http://www.viktorferrando.com/

Tornar