En conflicte

III Convocatòria d'Arts Visuals InteractUA

El Vicerectorat de Cultura, Esport i Extensió Universitària impulsa InteractUA, una plataforma dirigida a estudiants de la Universitat d’Alacant amb inquietuds i interessos creatius, un espai per a impulsar i desenvolupar la formació artística i cultural de l’alumnat de la nostra universitat.

A través de la III Convocatòria d’Arts Visuals s’ha convidat a l’alumnat membre de la Plataforma InteractUA a presentar creacions artístiques entorn de la temática En conflicte. 

Atesa la situació present, en la qual el conflicte armat i les seues conseqüències globals estan de plena actualitat, volem abordar des d'una visió artística i multidisciplinària el concepte de conflicte, no sols aquesta accepció, que representa l'escenari últim, sinó també buscant-ne una definició àmplia.

El resultat és aquesta exposició virtual en la qual s'han seleccionat 11 creacions en formats tan variats com fotografia, collages, pintura i il·lustració digital. 

D’entre les obres seleccionades, el jurat ha premiat tres que estarán exposades físicament en el MUA.

En definitiva, l’exposició virtual “En conflicte” es revela com una excel·lent mostra del talent, el compromís i la creativitat de l’alumnat de la Universitat d’Alacant.

Dibuix a mà digitalitzat
87,6 x 41,2 cm
2023
2º PREMI

Tot alló que sentim

CaraCoLab. María Ponce Garrido y Ana Salom Farré

Estudiants de Fonaments de l’Arquitectura


«Tot allò que sentim» és un diari de textures que va començar com una manera de comunicar-nos entre dues persones malgrat la distància.
El llenç arreplega les textures que vam registrar cadascuna al llarg de trenta dies, que al final es van unir en un diari compartit desdibuixant els límits dels diferents espais i temps.
La ciutat contemporània es caracteritza per ritmes accelerats i relacions líquides amb les coses i les persones que ens envolten. En aquest context, trobem un conflicte entre aquesta rutina mecanitzada i la naturalesa orgànica, observadora i sensorial que habita dins de les persones.
Sobre la base d’això, el projecte «Tot allò que sentim» sorgeix com a reivindicació d’un estil de vida més pausat, en el qual puguem dedicar certs moments del dia a parar, observar, tocar els objectes partícips en la nostra rutina i materialitzar-los en forma de textures, per a arribar a crear una segona pell que ens acompanya allà on anem.
Ha sigut, així, una manera de fer eterna l’efimeralitat de l’espai, aquella que altrament s’hauria perdut entre tant d’estímul.
Creiem que el fet, no sols de mirar amb atenció, sinó d’aturar-nos a reflectir allò que veiem sobre un paper, ens permet tenir un major control sobre el nostre entorn i els nostres temps, lliberar-nos per uns minuts de la rutina extenuant i reconnectar-nos amb la nostra naturalesa més íntima, aquella que només entén de mirades, de signes, de tacte.
Així mateix, aquest projecte ens ha ajudat a mantenir el vincle d’una amistat en la distància, creant un diari compartit de textures que són comprensibles més enllà de les ubicacions de cadascuna. Durant trenta dies, la nostra manera de conversar va ser enviar-nos un dibuix fet a mà. En transcórrer aquest mes, aquest panell va ser creat i va permetre unir les nostres històries i esborrar els límits de l’espai que ens separava. Ens va fer sentir que continuàvem formant part d’un mateix lloc.
Després d’aquest projecte, continuem la recerca de noves tècniques que ens permeten continuar resolent els conflictes que ens allunyen del nostre present per a poder reconnectar-nos amb el nostre entorn, amb les persones que estimem i amb nosaltres mateixes.


© 2024 MUA. Museu de la Universitat d'Alacant · Tots els drets reservats. · Info Legal · Contacte · +34 965 90 93 87
Vicerectorat de Cultura, Esport i Extensió Universitària · www.veu.ua.es