MUA · DIM 2020

DIM 2020
Museus per la igualtat: diversitat i inclusió

DIM 2020

L'ICOM (Consell Internacional de Museus) organitza des de fa 43 anys el Dia Internacional dels Museus. Cada 18 de maig, els museus i centres expositius de tot el món dissenyen activitats sota un lema, amb la voluntat de visibilitzar i posar en valor el treball dels museus com a generadors i transmissors de cultura i valors. El lema d'enguany és una bona mostra d'aquesta voluntat Museus per la Igualtat: diversitat i inclusió.

La Universitat d'Alacant, a través del Vicerectorat de Cultura, Esport i Llengües i el Vicerectorat de Responsabilitat Social, Inclusió i Igualtat, ha posat en marxa una rica i plural programació d'activitats que permet conèixer la intensa activitat cultural universitària.

mulier vista pels seus artistes

Una oportunitat per a conèixer de primera mà les peces seleccionades en la 13a Convocatòria d’Arts Visuals mulier, mulieris explicades pels artífexs d’aquestes.
LINK

Trobada amb Ester García Guixot d’Extrarradio

Art, museus i inclusió social. Experiències a Alacant. La responsable d’Extrarradio exposarà les seues experiències creatives i inclusives amb col·lectius de persones amb discapacitat, malaltia mental i Alzheimer.
VIDEO

Personalitza el cartell del DIM 2020

El Consell Internacional de Museus (ICOM) convida a descarregar el cartell de la celebració del DIM perquè cada persona el faça propi.
PDF
Peça destacada

Preparant el casament
José Manuel Carratalá

La imatge d’aquest reporter gràfic alacantí aporta un acostament a la manera de vida i la cultura del bandejat poble sahrauí.
PDF
Exposició i taller

Projecte Identitats. Colectivo Oz

Experiència artística feta pel Colectivo Oz amb alumnat universitari en el marc de celebració de la Setmana de la Visibilitat Trans i adaptació per a fer a casa.

El resultat d'aquesta acció artística va ser arreplegat en la mostra Visibilitat trans. Un projecte sobre les identitats.
PDFEXPOVIDEO
XXSS

La discriminació a través de l’objecte

Invitació a pujar fotografies a INSTAGRAM sobre objectes que ens parlen de discriminació: una pila de plats, una bandera, un element de roba…

Has de seguir a @museoua i etiquetar-nos al costat amb el hashtag #MeDiscriminaronPor perquè puguem enllaçar-lo en el nostre compte.

Bella i bèstia
Esmaltat i assemblatge. Safata de porcellana, cadena i martell. 58x50x5cm, 2019
Sara Biassu @sarabiassu
INSTAGRAM
XXSS

Paraules per a una imatge

A partir de les 10 obres seleccionades en mulier, qualsevol persona podrà aportar els seus comentaris, poemes, microrelats… al nostre compte de FACEBOOK.

Ovacionades
Instal·lació. 48 contratapes de la revista Ovación. Dimensions variables (aprox. 3,40x1,35 m). 2018
María Mascaró @artemariamascaro
FACEBOOK
XXSS

Vol i llibertat. Marc per a fotografia de perfil

Inspirada en una de les peces presents en mulier, cada persona podrà incorporar al seu retrat unes ales com a símbol de la llibertat i les victòries aconseguides pel feminisme.
Comparteix la teua imatge en les teues xarxes socials o guarda-la en el teu dispositiu. Pots etiquetar-nos en qualsevol de les xarxes socials amb @museoua #dim2020 i a l’autora amb @rocioguijarrolalfas.

Art. 36. CE. 1931
Tècnica mixta sobre paper 150x150cm (díptic), 2019
Rocío Guijarro @rocioguijarrolalfas
PDFIMATGE
Exposició

Mira’m! Ara m’hi veus

Investigació producte de un procés col·laboratiu entre membres del Poble Gitano d’Alacant i alumnat i professorat de la Universitat d’Alacant.
PDF
Diumenges al MUA

Visita-taller Visita-taller La Coctelera màgica

Vídeo que arreplega l'acció artístic-educativa dissenyada per H Agencia Creativa, en la qual es treballa amb el valor de la diversitat, la ruptura d'estereotips i la força de la imaginació per a ampliar els nostres horitzons.
VIDEO
Recepta per a crear (a casa)

Posa’t en la meua pell

Taller que tracta la capacitat de l’art per a generar empatia i obrir-nos a contextos socials i culturals diversos.
PDF
Cinema

Píndola de cinema:
El lesbianisme al cinema

Breu recorregut per pel·lícules que, des dels anys 30, han tractat el tema de l’amor entre dones.
VIDEO
Cinema

Cinefòrum
Cinema i diversitat sociocultural a les aules

Conversa oberta al voltant de pel·lícules que tracten sobre diferents contextos socials i culturals en centres educatius.
Els responsables de l'Aula de Cinema conversaren amb les persones participants sobre les pel·lícules seleccionades en el facebook del MUA, el dijous 21 de maig a partir de les 19 h. (S'adjuntaran caràtules i breu explicació de cadascuna de les 3 pel·lícules).
LINK
Música

Música i art des de la Comunitat Gitana

La col·laboració entre associacions gitanes i centres educatius alacantins dóna com a fruit projectes d’inclusió social que utilitzen el cinema, la música o la ràdio com a eina d’aprenentatge.
PDF
Música

Música del món, a càrrec de la Coral de la UA

Des del confinament, la Coral universitària es reuneix virtualment per a oferir una xicoteta mostra que la veu és un instrument poderós que traspassa fronteres i dificultats.
VIDEO
Llibres

Suggeriments del Servei de Llengües i la BUA

Una xicoteta proposta de llibres que tracten sobre alguns temes específics en l’àmbit de la diversitat i la inclusió, com poden ser les persones migrants, la diversitat sexual o l’espectre autista.
PDF
Llibres

Suggeriments del Vicerectorat de Responsabilitat Social, Inclusió i Igualtat

Exposició bibliogràfica Campus amb orgull
La mostra té com a objectiu visibilitzar la bibliografia disponible en la Biblioteca de la Universitat d’Alacant (BUA) que aborda la temàtica LGTBI des de diferents àmbits, des de la sociopolítica fins a la història o la cultura. L’exposició bibliogràfica compta, a més de llibres i pel·lícules, amb una selecció d’articles complets publicats en Dialnet.
LINK
Llibres

Suggeriments del Vicerectorat de Responsabilitat Social, Inclusió i Igualtat

Exposició bibliogràfica Història i cultura gitana
Una mostra bibliogràfica que té com a objectiu donar visibilitat i difondre les obres literàries i els recursos bibliogràfics relacionats amb el poble gitano de què disposa la BUA, i que destaca la importància del coneixement sobre la cultura gitana i la seua divulgació en l’àmbit universitari.
LINK
Exposicions virtuals

Pacífic, els dos rostres d’un oceà
Pablo Bernabeu

Col·lecció de fotografies realitzades en diversos viatges a dos dels vessants del Pacífic: Cambodja i Vietnam d'una banda i el Perú per l'altre. Una exposició que se centra en les persones de tots dos pobles, en els seus rostres, en les mirades oposades, però complementàries, que descobreixen a l'espectador, les dues cares d'un mateix oceà.
LINK