El jaciment arqueològic de l'Alcúdia és gestionat per la Fundació Universitària L'Alcúdia d'Investigació Arqueològica. Lloc emblemàtic en el qual es va descobrir la Dama d'Elx a final del segle XIX, va ser declarat Bé d'Interès Cultural el 1992 i és propietat de la Universitat d'Alacant des de 1996. En aquests 25 anys, la investigació ha aprofundit en els diferents períodes d'ocupació del jaciment, des del Neolític antic (en el V mil·lenni aC) fins al segle VIII, moment en què és abandonat pels àrabs per a desplaçar el seu nucli urbà a l'actual emplaçament d'Elx.
Prehistòrics, ibers, romans i visigots van habitar una regió rica en aigua i terres de cultiu. Un dels moments de màxima esplendor va ser el segle I aC, concretament l'any 26, quan el primer emperador de Roma, August, crea la colònia Iulia Ilici Augusta. A partir d’aleshores, la ciutat va ser dotada de noves infraestructures per a ús religiós i civil, de clavegueram, luxoses cases particulars (anomenades domus) i termes que donaven servei a una pròspera població.
Del segle I al IV, als voltants del recinte emmurallat, es van construir grans cases de camp (conegudes com a vil·les) amb mosaics, pintures murals i, fins i tot, banys termals privats, algunes de les restes dels quals, procedents tant del jaciment de l'Alcúdia com del Museu Arqueològic Nacional, es poden veure en aquesta exposició.
En la mostra s'exhibeixen peces rellevants trobades en les excavacions d'Ilici: un mosaic de grans dimensions que pertany a les termes privades d'una vil·la romana; atuells ceràmics ibèrics, romanes i visigodes; la tabula d'Ilici (un dels documents epigràfics en llatí més antics de la Comunitat Valenciana), que conté dades del repartiment de terres entre una desena de colons romans; materials domèstics com ara pitxers, monedes, bols o llums d'oli (anomenades llucanes).
Els panells explicatius i els audiovisuals permeten una aproximació a la història d'Ilici i del jaciment, als materials trobats en les excavacions i al treball arqueològic i de restauració que es desenvolupa des de la UA i la Fundació L'Alcúdia.
L'espai final de l'exposició queda reservat per a mostrar els projectes d'investigació de tres equips arqueològics de la UA que estan excavant actualment en diferents sectors de l'Alcúdia: Projecte Dames i Herois (en el lloc de la troballa de la Dama d'Elx); Projecte Astero (en la zona de les termes orientals) i projecte Domus (en un dels sectors residencials al nord de la ciutat). Aquesta activitat investigadora mostra com cada campanya d'excavació llança nous descobriments que són fonamentals per a entendre l'activitat humana i desentranyar la història d'Ilici.