El Museu de la Universitat d’Alacant (MUA) presenta «Les rodes de la memòria», una exposició que aplega una mostra del treball realitzat, els últims anys, per l’artista alacantí Ramon Pérez Carrió.
Doctor en Belles Arts per la Universitat Politècnica de València, Ramon Pérez Carrió (Pedreguer, Marina Alta. 1960) també va cursar estudis de Biologia i Filosofia, circumstància que li proporciona una visió artística àmplia i multidisciplinària. Utilitza indistintament la pintura, el gravat, el dibuix i la il·lustració de llibres, així com l’escultura i la instal·lació. Treballador incansable, la seua curiositat i admiració per l’obra de grans clàssics de la literatura i la filosofia li serveix com a punt de partida i de reflexió per articular tot el seu procés creatiu, que deriva en una obra carregada d’espiritualitat i simbolisme.
«Les rodes de la memòria» proposa un viatge a través d’un conjunt d’obres dividides en sèries basades, principalment, en l’obra de Ramon Llull i en la d’altres filòsofs platònics. Per a aquesta exposició, Pérez Carrió ha seleccionat dues sèries. D’una banda, «Retaules», composta per més d’una trentena de quadres realitzats en la seua majoria amb la tècnica de l’encàustica sobre taula a les quals l’artista incorpora textures de plom, oli i altres materials. Les fonts literàries en què s’inspira són: El llibre del gentil i els tres savis, L’arbre de la filosofia d’amor i El llibre de l’ascens i descens del coneixement, totes de Ramon Llull; les altres fonts d’inspiració són Els cossos elementals, de Plató, i El teatre de la memòria, de Giulio Camillo.
La segona sèrie, «Llibres de plom», està formada per dotze llibres de plom exposats en vitrines a manera d’instal·lació. Cada llibre construeix un espai de coneixement que pren com a referent principal el sistema filosòfic creat per Ramon Llull, conegut com a ars, un mètode per a comprendre el món més enllà dels debats teològics, científics i humanístics de la seua època i en el qual tots els sabers estan connectats.