II Convocatòria d'Arts Visuals InteractUA
El Vicerectorat de Cultura, Esport i Extensió Universitària i el Servei de Cultura de la UA són els impulsors de InteractUA, una plataforma dirigida a estudiants de la Universitat d'Alacant amb inquietuds i interessos en diferents disciplines artístiques, un espai per a impulsar i desenvolupar la formació artística i cultural de l'alumnat de la nostra universitat.
A través de la II Convocatòria d'Arts Visuals s'ha convidat a l'alumnat membre de la Plataforma InteractUA a presentar creacions artístiques entorn de la temàtica Migracions. Migració al·ludeix a moviment, a desplaçament, tant de persones, com d'animals i fins i tot de dades, a la recerca d'un lloc o estat més favorable. La migració és un fenomen clau per a diversos àmbits de les societats i una força molt poderosa per al desenvolupament d'aquestes.
El resultat és aquesta exposició virtual que ara presentem, per a la qual s'han seleccionat 13 creacions en formats tan variats com fotografia, collages, pintura i il·lustració digital. A més, d'entre les obres seleccionades, el jurat ha premiat tres obres que estaran exposades físicament en un dels espais del MUA.
En definitiva, l'exposició virtual “Migracions”, sorgida de la II Convocatòria d'Arts Visuals InteractUA, es revela com una excel·lent mostra del talent, el compromis i la creativitat de l'alumnat de la Universitat d'Alacant.
Durant l'exili de l'any 1975, milers de sahrauís aconseguiren arribar als campaments de refugiats d'Algèria, que mantingueren fora de perill la població civil. Segons les dades de la pàgina oficial del Sàhara Occidental, s'estima que la població refugiada sahrauí en els campaments de refugiats amb data actualitzada de 2022 ascendeix a 173.600 habitants, distribuïts en cinc campaments que reben el nom de ciutats del Sàhara Occidental ocupat: Smara, Dakhla, Al-Aaiun, Boujdour i Auserd.
En aquest cas, la imatge ens mostra un dels campaments, el de Smara. La imatge ha sigut realitzada durant el mes de novembre del 2021. Cal destacar la forma de vida en els campaments sahrauís, que és molt diferent als estils de vida en altres llocs del món, caracteritzada per una població amb unes necessitats particulars en termes de salut, condicions de vida i inclusió social.
Els anys transcorren i la població sahrauí continua en les mateixes circumstàncies, habiten en campaments de l’hamada algeriana a l'espera d'un referèndum. Els rols de lideratge i gestió que han realitzat les dones sahrauís ha sigut d'especial importància en el conflicte i la construcció d’allò que avui anomenem civilització sahrauí, que han dut a terme nombrosos processos de pau. És per això que la imatge mostra una dona (familiar) que ve del mercat i camina cap a sa casa, atès que la majoria de les funcions de la llar les realitzen les dones.
Les persones refugiades sahrauís s'enfronten a unes dures condicions del desert i depenen quasi per complet de l'assistència humanitària per a poder satisfer les seues necessitats bàsiques. La majoria dels refugiats i de les refugiades sahrauís que van nàixer en els campaments hi han continuat creixent, i les oportunitats de mobilitat oscil·len principalment en l'oportunitat d'estudiar a Algèria com a únic país que ha exercit un paper cabdal d'acolliment i suport a aquests persones.
© 2024 MUA. Museu de la Universitat d'Alacant · Tots els drets reservats. · Info Legal · Contacte · +34 965 90 93 87
Vicerectorat de Cultura, Esport i Extensió Universitària · www.veu.ua.es