En conflicte

III Convocatòria d'Arts Visuals InteractUA

El Vicerectorat de Cultura, Esport i Extensió Universitària impulsa InteractUA, una plataforma dirigida a estudiants de la Universitat d’Alacant amb inquietuds i interessos creatius, un espai per a impulsar i desenvolupar la formació artística i cultural de l’alumnat de la nostra universitat.

A través de la III Convocatòria d’Arts Visuals s’ha convidat a l’alumnat membre de la Plataforma InteractUA a presentar creacions artístiques entorn de la temática En conflicte. 

Atesa la situació present, en la qual el conflicte armat i les seues conseqüències globals estan de plena actualitat, volem abordar des d'una visió artística i multidisciplinària el concepte de conflicte, no sols aquesta accepció, que representa l'escenari últim, sinó també buscant-ne una definició àmplia.

El resultat és aquesta exposició virtual en la qual s'han seleccionat 11 creacions en formats tan variats com fotografia, collages, pintura i il·lustració digital. 

D’entre les obres seleccionades, el jurat ha premiat tres que estarán exposades físicament en el MUA.

En definitiva, l’exposició virtual “En conflicte” es revela com una excel·lent mostra del talent, el compromís i la creativitat de l’alumnat de la Universitat d’Alacant.

Dimensions: 40x60 cm
Material: revistes reciclades
Tècnica: collage

Imaginar o raonar

Emma Lisa Dijkstra Martín

Estudiant de Publicitat i relacions públiques


La proposta és un collage que explora el conflicte intern i que es compon de diferents elements visuals que el representen de manera simbòlica.

En la part inferior del collage apareixen imatges relacionades amb la terra, com ara pedres, petjades humanes, plantes i arbres, que representen la realitat tangible i concreta.
A mesura que pugem la mirada, observem horitzons, muntanyes, un avió, cels i ocells volant, que simbolitzen l’expansió cap a una ment oberta. Així mateix, apareixen frases com «respira» o «cada vegada més a prop» que ajuden a determinar el camí pel qual ens guiaran.
En la part superior del collage hi ha els núvols, i fins i tot hi apareix un astronauta que representa l’exploració i el més abstracte. També hi apareix la frase «Ran de cel», que reflecteix el punt més alt de més llibertat.
Superposat a totes aquestes imatges hi ha un cervell dividit en dues meitats. Una meitat està composta per flors acolorides, que simulen la imaginació, la creativitat i l’emocional, sense estructures ni estereotips. Aquest és el costat intuïtiu i emocional. En contrast, l’altra meitat mostra un cervell «normal», que reflecteix la lògica i la raó humana. És a dir, el costat analític i previngut del cervell secundat per la frase «amb els peus en terra».
En nombroses ocasions hem estat en el punt de no saber si guiar-nos pel cor o pel cap, i aquesta proposta reflecteix aquesta qüestió.
La idea central és representar el conflicte entre aquests dos aspectes del pensament humà: la imaginació i la creativitat enfront de la lògica i la raó. L’obra suggereix que el conflicte intern s’origina a la mateixa ment humana.


© 2024 MUA. Museu de la Universitat d'Alacant · Tots els drets reservats. · Info Legal · Contacte · +34 965 90 93 87
Vicerectorat de Cultura, Esport i Extensió Universitària · www.veu.ua.es