El Vicerectorat de Cultura, Esport i Extensió Universitària impulsa InteractUA, una plataforma dirigida a estudiants de la Universitat d’Alacant amb inquietuds i interessos creatius, un espai per a impulsar i desenvolupar la formació artística i cultural de l’alumnat de la nostra universitat.
A través de la III Convocatòria d’Arts Visuals s’ha convidat a l’alumnat membre de la Plataforma InteractUA a presentar creacions artístiques entorn de la temática En conflicte.
Atesa la situació present, en la qual el conflicte armat i les seues conseqüències globals estan de plena actualitat, volem abordar des d'una visió artística i multidisciplinària el concepte de conflicte, no sols aquesta accepció, que representa l'escenari últim, sinó també buscant-ne una definició àmplia.
El resultat és aquesta exposició virtual en la qual s'han seleccionat 11 creacions en formats tan variats com fotografia, collages, pintura i il·lustració digital.
D’entre les obres seleccionades, el jurat ha premiat tres que estarán exposades físicament en el MUA.
En definitiva, l’exposició virtual “En conflicte” es revela com una excel·lent mostra del talent, el compromís i la creativitat de l’alumnat de la Universitat d’Alacant.
Estudiant de màster en Arquitectura
L’obra és una al·legoria sobre la reflexió dels conflictes interns personals, les decisions que prenem i com es poden esdevenir conflictes físics, amb la representació de la dualitat del Rapte de Persefone de Bernini i la figura del pensador de Rodin, fent referència a una metàfora sobre les indecisions, els desacords i els conflictes bèl·lics actuals.
S’hi observa la dualitat entre el conflicte intern personal i el físic, tal com il·lustrat El rapte de Persèfone de Bernini, en què Persèfone, filla de Zeus, va ser raptada per Hades i obligada a viure mig any al cel i mig any a l’inframon. S’hi aprecia el conflicte personal, la indecisió de Persèfone sobre partir o romandre i el conflicte físic pel frenesí de la lluita, com observem en la posició de Persèfone, que espenta el cap d’Hades, estirant-li la pell i els dits mentre ell l’agarra cruelment i intenta immobilitzar-la.
També observem la figura del pensador de Rodin com la representació de la reflexió, un cos torturat i al mateix temps un home d’esperit lliure decidit a transcendir mitjançant el pensament.
Aquestes dues representacions simbolitzen per a mi la reflexió, la lluita interna, el conflicte, l’ordre i el caos al qual tots ens enfrontem en diverses situacions.
© 2024 MUA. Museu de la Universitat d'Alacant · Tots els drets reservats. · Info Legal · Contacte · +34 965 90 93 87
Vicerectorat de Cultura, Esport i Extensió Universitària · www.veu.ua.es