Castellano | Valencià

UNITAT DIDÀCTICA

RETALLANT ESTEREOTIPS, SILUETES PER LA IGUALTAT I CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE

OBJECTIU

Amb aquesta unitat didàctica, que s'emmarca dins del programa «Retallant estereotips. Siluetes per la igualtat i contra la violència de gènere», convidem a reflexionar sobre la situació de la dona en la societat actual, utilitzant la creació artística com a eina per a avançar en la igualtat entre dones i homes, i en l'eradicació de la violència de gènere.

CONTEXTUALITZACIÓ

Durant el curs 14/15, el Departament d'Educació del Museu de la Universitat d'Alacant (MUA), en el context de la Convocatòria d'Arts Plàstiques mulier, mulieris, va dur a terme el taller didàctic mulier, mulieris, adreçat a alumnat de secundària i batxillerat. El treball de taller es va plantejar com un joc de retallables, en el qual es demanava als participants que representaren la dona d'avui i el seu paper en la societat del segle XXI. Per a fer-ho ens basàvem en la silueta d'una dona, a la qual havien de «vestir», més conceptualment que no físicament, utilitzant imatges de periòdics i revistes i dibuixant amb llapis i retoladors de colors.

Davant els excel·lents resultats, es va plantejar la possibilitat d'adaptar el taller a una unitat didàctica virtual, oberta tant als centres educatius com a la resta de persones interessades.

DESENVOLUPAMENT TEÒRIC

Quan des de l'Àrea Didàctica del MUA comencem a idear el taller didàctic mulier,mulieris, vam entendre que havia de fonamentar-se sobre dos pilars: les obres de les edicions celebrades fins al moment de la Convocatòria d'Arts Plàstiques mulier,mulieris i els jocs infantils de siluetes retallables. Els jocs de retallables i cromos dirigits tradicionalment a les xiquetes, estan carregats de missatges sexistes i estereotipats. La dona es representa a casa, encarregada de criar els fills i de fer les tasques domèstiques, i també d’aparèixer bonica i elegant. Per contra, també trobem algun joc de retallables per a xiquets en què els protagonistes són xics amb un rol ben diferent, representats en tasques actives: bomber, futbolista o pirata. Per tot això, ens va semblar oportú realitzar una activitat en la qual els participants pogueren reflexionar sobre els estereotips de gènere, representant, a través d'un nou joc de retallables, la dona del segle XXI.

D'altra banda, i després de deu edicions de mulier, mulieris, hem pogut comprovar com l'art és una poderosa eina al servei de l'anàlisi, reflexió i expressió de diverses qüestions vinculades amb la dona. Per això presentem una selecció de vint obres que, a manera de marc teòric, poden servir d'inspiració per a l'activitat didàctica «Retallant estereotips. Siluetes per la igualtat i contra la violència de gènere».

ESTEREOTIPS

Cristina FontsaréPaisatges domèstics: Maria’s Kitchen

Tríptic fotogràfic que aborda la vinculació de les dones amb espais i tasques domèstiques tradicionalment reservades per a elles.

Mª VesesLa princesa Cavaller

Fotografies que juguen irònicament amb l'intercanvi de rols entre homes i dones.

Yolanda DomínguezSerie Omelettes

Les fotografies posen l'èmfasi en la necessitat de canviar els valors estereotipats que transmeten els joguets infantils.

Yolanda DomínguezPoses

Vídeo que ridiculitza la imatge que es projecta de la dona en la fotografia de moda. (vegeu vídeo)

Laura BojBlancaneus

Il·lustració que planteja la necessitat del canvi de rols dels personatges de contes i la ruptura amb la tirania de la bellesa.

DESIGUALTAT

Rosa SalaCremada

Aquesta obra tracta sobre la multitud de tasques que han d'afrontar les dones en la societat actual (la llar, la família, el treball…) i la pressió a què es veuen sotmeses.

Mauricio VergaraLa polola de Jack

El quadre fa referència al treball invisible i poc valorat de les dones en àmbits rurals.

Catherine GrangierSouvenirs de cuisine

Dibuixos sobre làmines de lasanya en què l'artista il·lustra un manual anglès, publicat els anys 50, sobre els deures de la mestressa de casa perfecta.

Gloria LópezSostres de vidre

El gravat i el collage són utilitzats per a visibilitzar les barreres que impedeixen a les dones accedir a alts càrrecs de la carrera laboral.

VIOLÈNCIA DE GÈNERE

Milagros AngeliniLa seua veïna va sentir una discussió… telèfon 091

Com reaccionaries si sentires que la teua veïna és agredida per la seua parella?

Laila HotaitBasita

El vídeo rescata la memòria d'un succés familiar de violència de gènere.
(Vegeu vídeo) (traducció)

Laura PiñeiroEl cant de Filomela

El personatge mitològic de Filomela és utilitzat per a retre homenatge a les víctimes de la violència domèstica.

REESCRIVINT LA HISTÒRIA DE LES DONES

Sandra MarchLa cadira de la Reina

Aquestes petites escultures tèxtils es plantegen com a homenatges a dones il·lustres o destacades professionals.
(Enllaç al projecte en la web de l'artista)

David OrtegaSuburbanes

De les dues-centes noranta-sis parades del metro de Madrid solament dues tenen noms femenins. Aquesta peça visibilitza la gran discriminació cap a les dones i en rescata la memòria.
(Veure detall)

Elo VegaCovers

L'artista manipula les portades de revistes femenines perquè siguen protagonitzades per dones que realitzen accions de lluita i resistència, en lloc de perpetuar els estereotips sobre la bellesa.

María MascaróDones

Peça concebuda com un memorial en record de les cent quaranta-sis víctimes de la fàbrica de camises Triangle Shirtwaist de Nova York el març del 1911.

IMPOSICIONS SOCIALS

Pilar BoullosaRefranys

Una instal·lació que fa reflexionar sobre els estereotips, prejudicis i discriminació de gènere a través dels refranys populars espanyols
(Detall de la fotografia)

Luciana CrepaldiDesnaturalesa

Els peus de lotus, les dones girafa… són imposicions socials que afecten les dones de diferents zones geogràfiques.

Francesca MontinaroRitratto Continuo mod.3.375.020.000. Selection: Veil of Freedom

Vídeo en el qual el vel és el nexe de connexió entre dones de cultures i procedències diferents.
(vegeu video)

ALTRES ENLLAÇOS D'INTERÈS

DESENVOLUPAMENT PRÀCTIC

Et proposem crear la teua pròpia silueta. Per a fer-ho, vet ací unes quantes instruccions i consells:

  1. Imprimeix la silueta. (silueta)
  2. Apega-la sobre una cartolina.
  3. Pots treballar en la silueta model o modificar-la al teu gust. (exemple)
  4. Intervé sobre la silueta utilitzant paraules, textos, citas, símbols i imatges. Pots dibuixar, pintar, escriure o apegar retallades de revistes i periòdics. Els materials poden ser molt diversos: llapis de colors, retoladors, ceres, papers de diferents textures (cel·lofana, paper de seda, retallades, etc.)(exemple)
  5. Una vegada que hages intervingut la silueta, retalla-la.
  6. Si vols usar-la com marca-pàgines, retalla per la línia de punts.
  7. En el cas que vulgues que quede com a figura de taula, doblega per les línies discontínues i apega la part inferior a la part posterior de la silueta, d'aquesta manera aconseguiràs crear una base estable.
  8. Si vols, pots enviar la teua silueta a didàctica.mua@ua.es i la inclourem en la nostra galería de fotos.

GALERIA

IES Torrellano
CEIP La Alcudia (Elche)
IES Las Norias (Monforte del Cid)
PRODUEIX
Àrea Didàctica MUA

TEXTOS
David Alpañez Serrano
Remedios Navarro Mondéjar

TRADUCCIÓ
Servei de Llengües i Cultura UA
DISENY WEB
Stefano Beltrán Botella

FOTOGRAFIES
Bernabé Gómez Moreno
Stefano Beltrán Botella
Cora Strauss
AGRAÏMENTS
Rosa Cuadrado Salinas
Angenlina Klassen
Sofía Martín Escribano
Mª José Rodríguez Jaume.