Collages poètics a Mario Benedetti

Primer centenari del naixement de Mario Benedetti (1920-2009)
El MUA (Museu de la Universitat d’Alacant) i el CeMaB (Centre d’Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti) s’uneixen per a commemorar el centenari del naixement de Mario Benedetti  (1920-2009) amb l’organització del concurs Collages Poètics a Mario Benedetti, una iniciativa adreçada a tota la comunitat universitària de la UA. L’èxit de participació, amb més de 120 treballs presentats, ens impulsa en una doble direcció: donar la visibilitat que es mereixen les trenta propostes seleccionades a través d’aquesta exposició en línia, i l’edició d’un catàleg en paper que reforçarà l’afectuós i sincer homenatge de la nostra universitat al poeta uruguaià. Els vincles de Benedetti amb UA van ser molt estrets i van tenir com a moments clau el
seu nomenament com a doctor honoris causa (1997), la donació de la seua biblioteca personal madrilenya al CeMaB (2006) i les seues visites habituals al campus.

Aquesta exposició palesa que una obra pot ser el detonant d’altres, que la poesia es fa art i viceversa. Hi destaca el caràcter didàctic, ja que aplega no solament les obres en la seua dimensió visual, sinó també la seua explicació, fonts d’inspiració i el significat que té per als seus creadors i creadores.

Una mostra de la creativitat i el talent de la nostra comunitat universitària i una demostració que el llegat de Benedetti no té edat ni caducitat, que roman viu des de totes les ribes del temps.


Itinerari Poètic

Ana Garrido Riera

Estudiant del màster en Arquitectura UA
Alacant


Mario Benedetti ha deixat petjada en el món de la literatura. Una petjada escrita en vers, que expressa fins a l’últim sentiment que rondava el seu ésser i mostra els seus pensaments al món. Incomptables poemes componen la seua obra, que no va començar com va acabar, sinó que va seguir una evolució paral·lela a sa vida. En aquest collage es vol posar l’accent en la vivència pròpia de Benedetti, i reflectir els moments més importants de sa vida en fragments de poemes de la seua obra. Aquests fragments parlen sobre com va descobrir la seua vertadera vocació, els seus primers èxits, el seu desexili, la tornada a la seua terra al costat de la seua estimada esposa i els últims dies d’una vida plena de sentiments expressats en tinta. Aquest fotomuntatge es completa amb imatges rellevants de la seua carrera literària, des dels començaments en el setmanari Marcha fins als èxits en vers, mimetitzat sobre un paper envellit que roman avui dia entre nosaltres. Per a finalitzar, aquests fragments de poemes cèlebres de la seua extensa obra i les imatges de moltes de les seues publicacions o treballs se centralitzen en la seua viva imatge. Un rostre més que conegut que mai se n’anirà de les nostres vides i del nostre cor.


© 2021 MUA. Museu de la Universitat d'Alacant · Tots els drets reservats. · Info Legal · Contacte · +34 965 90 93 87
Vicerectorat de Cultura, Esport i Extensió Universitària · www.veu.ua.es