Collages poètics a Mario Benedetti

Primer centenari del naixement de Mario Benedetti (1920-2009)
El MUA (Museu de la Universitat d’Alacant) i el CeMaB (Centre d’Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti) s’uneixen per a commemorar el centenari del naixement de Mario Benedetti  (1920-2009) amb l’organització del concurs Collages Poètics a Mario Benedetti, una iniciativa adreçada a tota la comunitat universitària de la UA. L’èxit de participació, amb més de 120 treballs presentats, ens impulsa en una doble direcció: donar la visibilitat que es mereixen les trenta propostes seleccionades a través d’aquesta exposició en línia, i l’edició d’un catàleg en paper que reforçarà l’afectuós i sincer homenatge de la nostra universitat al poeta uruguaià. Els vincles de Benedetti amb UA van ser molt estrets i van tenir com a moments clau el
seu nomenament com a doctor honoris causa (1997), la donació de la seua biblioteca personal madrilenya al CeMaB (2006) i les seues visites habituals al campus.

Aquesta exposició palesa que una obra pot ser el detonant d’altres, que la poesia es fa art i viceversa. Hi destaca el caràcter didàctic, ja que aplega no solament les obres en la seua dimensió visual, sinó també la seua explicació, fonts d’inspiració i el significat que té per als seus creadors i creadores.

Una mostra de la creativitat i el talent de la nostra comunitat universitària i una demostració que el llegat de Benedetti no té edat ni caducitat, que roman viu des de totes les ribes del temps.


2º PREMI

El vers d´una vida

María García Mula

Estudiant de l’últim curs del grau en Biologia UA
Sant Isidre


Per a representar l’obra del gran Mario Benedetti, he optat per emprar elements de les seues 4 novel·les més conegudes:

1. Buzón de tiempo (baix a l’esquerra): en aquesta obra he volgut representar el títol, ja que em semblava molt fàcil de reconèixer amb els elements triats.

2. Quién de nosotros (dalt a la dreta) és la primera novel·la de Benedetti i la trama va d’un triangle amorós, que jo he simbolitzat mitjançant tres rostres desconeguts.

3. La muerte y otras sorpresas (dalt a l’esquerra) està representada per una calavera que recorda la mort i, d’altra banda, flors que t’inspiren vida.

4. La tregua (baix a la dreta). Aquesta és la novel·la més valorada pel públic, hi he il·lustrat la casa en representació de la quotidianitat i la parella reflecteix un amor inesperat que dona treva al primer element, la soledat i el pas del temps.

D’altra banda, la paleta de colors que he emprat es basa en els colors de la bandera de l’Uruguai, país d’origen de l’escriptor. En conjunt, tot això dona lloc al collage que podeu observar i que, sobretot, espere que gaudiu tant com jo ho he fet investigant més sobre la vida de Benedetti i sobre les seues obres.


© 2021 MUA. Museu de la Universitat d'Alacant · Tots els drets reservats. · Info Legal · Contacte · +34 965 90 93 87
Vicerectorat de Cultura, Esport i Extensió Universitària · www.veu.ua.es