// 15.03.2018 - 15.04.2018 / Sala POLIVALENT

MONÒLEG SOBRE TXERNÒBIL

RAÚL MORENO


RAÚL MORENO. MONÒLEGLOGO SOBRE TXERNÒBIL (com una cosa completament desconeguda es va endinsant dins de tu)
“El tercer àngel va tocar la trompeta, i un astre gegantí, encès com una torxa, caigué del cel damunt la tercera part dels rius i de les fonts d’aigua. El nom de l’astre és Absenta, i la tercera part de les aigües es va convertir en una absenta tan amarga que molta gent va morir.”
(Txernòbil significa absenta en ucraïnès)
(Apocalipsi segons Sant Joan 8:10-11)

A pocs quilòmetres de Txernòbil, hi ha una atmosfera radioactiva que no es pot veure, solament intuir. Aliments contaminats per cesi-137 i estronci-90 són consumits pels habitants d'aquestes zones diàriament i això fa que els isòtops radioactius es dipositen en els seus cossos gradualment. Aquestes persones volen seguir vivint en aquest lloc, són les seues cases, són les seues vides. “D'alguna cosa cal morir”, comenten alguns amb ironia. Així és la vida en una de les zones més contaminades del planeta. Anys després encara podem veure els efectes de l'enemic invisible. El preu d'alimentar-se a Txernòbil és una mort lenta i quasi silenciosa.
L'absenta i l'accident nuclear de Txernòbil tenen una similitud.
L'absenta és una planta amb sabor amarg que s'usa com a tractament medicinal.
La central nuclear de Txernòbil té una història amarga, però aquesta història podria sanar el
pensament de la gent sobre l'ús de l'energia nuclear i podria sanar l’egoisme dels cors en la relació amb la naturalesa.
Elena Volochay, (Habitant de la zona contaminada)

Tornar