// 10.10.2006 - 30.10.2006 / Sala ALTAMIRA

José M Soler García 1905-1996

José M Soler García


Entre els nombrosos actes organitzats per l'Ajuntament de Villena per a commemorar el centenari del naixement de José M. Soler García es troba aquesta exposició, impulsada per la fundació municipal que porta el seu nom i que és dipositària del seu llegat, en la qual, junt amb els seus objectes més preuats, es fa un recorregut per la seua vida, gens fàcil, i els seus treballs i investigacions.

La música, la lectura de documents i l'arqueologia van ser les seues preocupacions intel•lectuals, juntament amb unes incontenibles ganes de gaudir de la vida.

Va ser historiador, musicòleg, etnògraf i arqueòleg. Els seus estudis sobre Villena i l’entorn tenen repercussió internacional i el seu nom està lligat a extraordinaris descobriments arqueològics, entre els quals es troba el Tresor de Villena.
Una sèrie de premis i distincions corroboren la transcendència i repercussió social de les seues investigacions. Entre aquests es troben les medalles d'Or de Villena i de la província d'Alacant i la de Bronze de les Belles Arts del Ministeri de Cultura, els premis de Musicologia del CSIC, el premi Montaigne de la fundació FVS d'Hamburg i el premi Francisco Jordá d'Oviedo, a més del doctorat honoris causa per la Universitat d'Alacant, en l'acte d'investidura del qual va pronunciar un emotiu discurs amb aquestes paraules que sintetitzen tota la seua vida: «Si d'alguna cosa puc jactar-me és d'haver treballat amb intensitat i amb rigor en els diversos camps cap als quals s'ha disparat inconteniblement la meua curiositat. I he de confessar que aquests treballs han sigut quasi sempre un plaer, i això és un guardó més que suficient».

Tornar