Amb nom de dona

Matildas

Matilda Electa Joslyn Gage
Estats Units 1826-1898
L’efecte Matilda fa referència a la tendència a ignorar, menystenir i ofuscar les contribucions que expertes de diferents disciplines han realitzat al llarg de la història. Es tracta d’una desigualtat de gènere que mina el reconeixement i la visibilització de les dones en la ciència, a més de contribuir a una imatge estereotipada de la ciència en la qual prevalen els reconeixements a les contribucions realitzades pels homes.

Matilda Joslyn Gage, sufragista i abolicionista, va reivindicar durant tota la seua carrera el paper protagonista de figures femenines oblidades. Va descriure per primera vegada aquest fenomen en el seu assaig La dona com a inventora. En honor seu, el 1993, la historiadora de la ciència Margaret W. Rossiter va usar el seu nom per a reivindicar aquesta falta de reconeixement a la contribució de les dones, que va batejar com a «efecte Matilda».

Aquesta exposició ha sigut possible gràcies a la cerca, selecció i descripció de les biografies de disset referents de les disciplines presents en les facultats i a l’Escola Politècnica de la Universitat d'Alacant que han sigut realitzades per:

María Elena Fabregat Cabrera (Facultat d’Econòmiques)
Rocío Díez Ros i Laura Lucas Palacios (Facultat d’Educació)
Isabel Sospedra López y Manuel Fernández Alcántara (Facultat de Ciències de la Salut)
Llanos Cabedo Serna (Facultat de Dret)
Yolanda Segovia Huertas (Facultat de Ciències)
María del Mar García Arenas y Feliciana Sala Sellés (Facultat de Filosofia i Lletres)
Lola Andújar Montoya, Raquel Pérez del Hoyo i Encarna Gimeno Nieves (Escola Politècnica Superior) qui també ha realitzat els retrats de Mary Jackson i Eileen Gray

GUILLERMINA MEDRANO ARANDA

Espanya, 1912 – 2005


Guillermina Medrano —com era coneguda Balbina Medrano Aranda— va nàixer al si d'una família republicana-socialista. Va estudiar Magisteri i Filosofia. Es va especialitzar en l'educació de persones amb deficiències. Va ser seguidora de les idees de la Institución Libre de Enseñanza. Va ser la primera dona regidora en l'Ajuntament de València.

De manera paral·lela a la seua activitat política, va ser una activa mestra que va participar en l'organització de colònies escolars. Durant la guerra es va centrar en l'assistència social a la infància tant de València com de refugiats procedents d'altres zones, i va habilitar habitatges per a les famílies evacuades de Madrid. Es va fer càrrec i va dirigir l'asil de Sant Eugeni de Llíria, que va passar a dir-se Casa de la Infància Giner de los Ríos, amb xiquets dependents del Tribunal de Menors.

Després de la guerra va haver d'exiliar-se, primer a França i després als Estats Units. El 1945 va ser professora d'espanyol en la Sidwell Friends School fins a 1978, i en la Universitat Americana de Washington entre 1978 i 1983. L’any 1965 va rebre el premi Commencement de la Universitat Harvard com a mestra distingida. Aquest guardó premia la trajectòria docent del professorat d'ensenyament secundari dels Estats Units i gaudeix de gran prestigi en la comunitat educativa nord-americana.


© 2025 MUA. Museu de la Universitat d'Alacant · Tots els drets reservats. · Info Legal · Contacte · +34 965 90 93 87
Vicerectorat de Cultura, Esport i Extensió Universitària · www.veu.ua.es