Collages poètics a Mario Benedetti

Primer centenari del naixement de Mario Benedetti (1920-2009)
El MUA (Museu de la Universitat d’Alacant) i el CeMaB (Centre d’Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti) s’uneixen per a commemorar el centenari del naixement de Mario Benedetti  (1920-2009) amb l’organització del concurs Collages Poètics a Mario Benedetti, una iniciativa adreçada a tota la comunitat universitària de la UA. L’èxit de participació, amb més de 120 treballs presentats, ens impulsa en una doble direcció: donar la visibilitat que es mereixen les trenta propostes seleccionades a través d’aquesta exposició en línia, i l’edició d’un catàleg en paper que reforçarà l’afectuós i sincer homenatge de la nostra universitat al poeta uruguaià. Els vincles de Benedetti amb UA van ser molt estrets i van tenir com a moments clau el
seu nomenament com a doctor honoris causa (1997), la donació de la seua biblioteca personal madrilenya al CeMaB (2006) i les seues visites habituals al campus.

Aquesta exposició palesa que una obra pot ser el detonant d’altres, que la poesia es fa art i viceversa. Hi destaca el caràcter didàctic, ja que aplega no solament les obres en la seua dimensió visual, sinó també la seua explicació, fonts d’inspiració i el significat que té per als seus creadors i creadores.

Una mostra de la creativitat i el talent de la nostra comunitat universitària i una demostració que el llegat de Benedetti no té edat ni caducitat, que roman viu des de totes les ribes del temps.

Ens trobem a l’Uruguai de 1973, el país es troba immers en un colp d’estat militar que ha assotat amb força tota la població. Benedetti, en resposta a la situació i a manera de reivindicació, pren la ploma i no para fins a compondre centenars de versos, com un exorcisme. Resultat de la seua escriptura naix el seu poemari Letras de emergencia, en el qual es troba inclòs el poema Desinformémonos. Com llegirem en alguns fragments a continuació, el poeta empra la sàtira i la ironia per a reflectir la decadència i la desesperació del poble uruguaià en eixa època, denuncia els poderosos i acomboia el poble a la revolució.

Quant al collage, he decidit incloure-hi diversos elements. D’una banda, trobem símbols de llibertat com pot ser el fons de la composició, el qual el constitueix un estampat de la companyia de tèxtils LIBERTY (llibertat en anglès), un colom blanc símbol d’alliberament i, finalment, una papallona amb el mateix significat. A més, he decidit incloure-hi diverses imatges reals del conflicte. De baix cap a dalt: en primer lloc, trobem la imatge d’uns militars sufocant una protesta de ciutadans; dalt trobem la fotografia dels militars (amb Gregorio Álvarez al capdavant) ingressant al palau legislatiu el dia del colp; finalment, i en la part superior de la composició, es troba la imatge d’un revolucionari que subjecta en una pancarta el símbol de la revolució uruguaiana amb l’eslògan «LIBERTAD O MUERTE».

Llibertat o mort

Neus Serrano Martínez

Estudiant del grau en Economia UA
Elx


DESINFORMÉMONOS

Desinformémonos hermanos
tan objetivamente como podamos

desinformémonos con unción
y sobre todo
con disciplina

que, espléndido que tus vastas praderas
patriota del poder sean efectivamente productivas

desinformémonos
qué lindo que tu riqueza no nos empobrezca
y tu dádiva llueva sobre nosotros pecadores
qué bueno que se anuncie tiempo seco

desinformémonos
proclamemos al mundo la mentidad y la verdira

desinformémonos
nuestro salario bandoneón se desarruga
y si se encoge eructa quedamente
como un batracio demócrata y saciado

desinformémonos y basta
de pedir pan y techo para el mísero
ya que sabemos que el pan engorda
y que soñando al raso
se entonan los pulmones

desinformémonos y basta
de paros antihigiénicos que provocan
erisipelas y redundancias
en los discursos del mismísimo
basta de huelgas infecto contagiosas
cuya razón es la desidia
tan subversiva como fétida

garanticemos de una vez por todas
que el hijo del patrón gane su pan
con el sudor de nuestra pereza

desinformémonos
pero también desinformemos

verbigracia
tiranos no tembléis
por qué temer al pueblo
si queda a mano el delirium tremens

gustad sin pánico vuestro scotch
y dadnos la cocacola nuestra de cada día

desinformémonos
pero también desinformemos

amemos al prójimo oligarca
como a nosotros laburantes

desinformémonos hermanos
hasta que el cuerpo aguante
y cuando ya no aguante
entonces decidámonos
carajo decidámonos
y revolucionémonos.


© 2024 MUA. Museu de la Universitat d'Alacant · Tots els drets reservats. · Info Legal · Contacte · +34 965 90 93 87
Vicerectorat de Cultura, Esport i Extensió Universitària · www.veu.ua.es