// 21.02.2017 - 25.03.2017 / Sala POLIVALENT

ION CREANGĂ Y SUS PERSONAJES

ARY MURNU y ION CREANGĂ


Aquesta exposició s'emmarca en el projecte ION CREANGĂ, VIATGER PEL MÓN, amb el qual el Museu de la Literatura de Iași (Romania) i l'associació Patrimoni per a la Comunitat desitgen commemorar el gran narrador romanès a través de les obres gràfiques d'Ary Murnu. De les seixanta il•lustracions signades per aquest dibuixant que conté el Museu de Iași, el MUA n'exposa més d'una vintena sota el títol ION CREANGĂ I ELS SEUS PERSONATGES, la qual se suma a l'homenatge que Romania brinda al gran escriptor amb motiu del 180 aniversari del seu naixement.

Ion Creangă (1837-1889) s'ha guanyat, amb l'obra Records d'infància i amb els Contes i Relats, un lloc entre els clàssics de la literatura romanesa de tots els temps. El 2017 es compleixen també 140 anys des que aquest autor va publicar els seus primers dos contes en la prestigiosa revista Convorbiri literare (Converses literàries), on debutaren els noms més significatius de les lletres romaneses.

Ary Murnu (Aristomene Gheorghiades Murnu, 1881-1971) va nàixer a Xanthi (Grècia). El seu pare, Ioan G. Murnu, va estudiar a Atenes, on va ser professor de grec, llatí i francès a l'institut de Xanthi i a Bitola (avui Macedònia) i més tard va ser rector a l'església grecomacedònia de Budapest. El jove Ary va estudiar secundària a Budapest i la carrera de belles arts a Munic (Alemanya). Va completar els estudis d'arts plàstiques a les universitats de Iași i Bucarest i va dedicar-se a la pintura (especialment als paisatges), però també a les caricatures, les il•lustracions, les obres gràfiques variades i fins i tot maquetes per a la Casa de la Moneda. El seu fill, Ion Lucian Murnu (1910-1984) va seguir els seus passos com a artista plàstic, escultor i dissenyador, i va arribar a ser catedràtic d'escultura.

Va col·laborar amb diversos periòdics i revistes (Furnica, Viaţa Literară, Lumea copiilor) i va realitzar les il·lustracions per a obres literàries de grans autors romanesos: Cezar Petrescu (Pif, paf, puf, 1941; Flori de gheață / Flors de gel, 1931), Mihail Sadoveanu (Neamul Șoimăreștilor / L'estirp dels Şoimăreşti, 1931, 1938; Depărtări/Llunyanies, 1930), Mihai Eminescu (Poezii/Poesies, 1929), Ion Creangă (Basme și povești / Contes i històries, 1924), Alexandru Vlahuță (România pitorească / Romania pintoresca, 1956).

Ary Murno va rebre el 1964 el títol d'Artista Emèrit de Romania per la seua obra.

En aquesta exposició es podran veure les il·lustracions que en el moment van acompanyar la col•lecció de literatura infantil que arreplega els contes: La història de Harap-Blanc, La filla de la vella i la filla del vell, La història d'un gandul, Daniel Forqueta, La sogra i les tres nores, La neciesa humana, On està el meu saquet, Cinc pans. Es tracta de textos entranyables, presents no solament en tots els manuals escolars, la filmografia i la prestatgeria de qualsevol llar romanesa, sinó també en el patrimoni immaterial i la memòria col·lectiva de la societat romanesa.

Tornar