Collages poètics a Mario Benedetti

Primer centenari del naixement de Mario Benedetti (1920-2009)
El MUA (Museu de la Universitat d’Alacant) i el CeMaB (Centre d’Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti) s’uneixen per a commemorar el centenari del naixement de Mario Benedetti  (1920-2009) amb l’organització del concurs Collages Poètics a Mario Benedetti, una iniciativa adreçada a tota la comunitat universitària de la UA. L’èxit de participació, amb més de 120 treballs presentats, ens impulsa en una doble direcció: donar la visibilitat que es mereixen les trenta propostes seleccionades a través d’aquesta exposició en línia, i l’edició d’un catàleg en paper que reforçarà l’afectuós i sincer homenatge de la nostra universitat al poeta uruguaià. Els vincles de Benedetti amb UA van ser molt estrets i van tenir com a moments clau el
seu nomenament com a doctor honoris causa (1997), la donació de la seua biblioteca personal madrilenya al CeMaB (2006) i les seues visites habituals al campus.

Aquesta exposició palesa que una obra pot ser el detonant d’altres, que la poesia es fa art i viceversa. Hi destaca el caràcter didàctic, ja que aplega no solament les obres en la seua dimensió visual, sinó també la seua explicació, fonts d’inspiració i el significat que té per als seus creadors i creadores.

Una mostra de la creativitat i el talent de la nostra comunitat universitària i una demostració que el llegat de Benedetti no té edat ni caducitat, que roman viu des de totes les ribes del temps.

Nostalgia del record - S/T

Vicente José Moreno Rebollo

Estudiant del grau en Enginyeria Informàtica UA
Torrevella


He decidit buscar poemes coneguts i no tan coneguts de Mario Benedetti i triar els versos que suscitaven més interès en mi. Els meus dos collages conten una història i he fet servir fragments de les obres de l’autor, reordenades per a tenir sentit i seguir un context.

El primer poema es podria dir que és l’expressió de la nostàlgia cap a algú volgut amb el qual ja no estàs, algú estimat per a ser exacte. Aquesta nostàlgia és reflectida en l’enyorança, i amb recel indica la conformitat de la situació en la qual es troba i la veritat que no vol admetre, que se sent realment sol en no poder estar al seu costat.

El segon poema és una separació, el dolor i el remordiment és expressat en els versos, a més dels dubtes i de la realitat que no vol admetre, que malgrat tot, no la pot oblidar.
Perfectament es poden interpretar d’una altra manera, però això és el que a mi em transmeten.

Tots els versos són fragments recollits dels poemes següents:
Corazón coraza
Por siempre
Esta es mi casa
Semántica práctica
Estados de ánimo
Informe sobre caricias
Todavía
Te quiero
¿De qué se ríe?
Currículum
Lovers go home
Espero
Táctica y estrategia
Viceversa


© 2021 MUA. Museu de la Universitat d'Alacant · Tots els drets reservats. · Info Legal · Contacte · +34 965 90 93 87
Vicerectorat de Cultura, Esport i Extensió Universitària · www.veu.ua.es