Collages poètics a Mario Benedetti

Primer centenari del naixement de Mario Benedetti (1920-2009)
El MUA (Museu de la Universitat d’Alacant) i el CeMaB (Centre d’Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti) s’uneixen per a commemorar el centenari del naixement de Mario Benedetti  (1920-2009) amb l’organització del concurs Collages Poètics a Mario Benedetti, una iniciativa adreçada a tota la comunitat universitària de la UA. L’èxit de participació, amb més de 120 treballs presentats, ens impulsa en una doble direcció: donar la visibilitat que es mereixen les trenta propostes seleccionades a través d’aquesta exposició en línia, i l’edició d’un catàleg en paper que reforçarà l’afectuós i sincer homenatge de la nostra universitat al poeta uruguaià. Els vincles de Benedetti amb UA van ser molt estrets i van tenir com a moments clau el
seu nomenament com a doctor honoris causa (1997), la donació de la seua biblioteca personal madrilenya al CeMaB (2006) i les seues visites habituals al campus.

Aquesta exposició palesa que una obra pot ser el detonant d’altres, que la poesia es fa art i viceversa. Hi destaca el caràcter didàctic, ja que aplega no solament les obres en la seua dimensió visual, sinó també la seua explicació, fonts d’inspiració i el significat que té per als seus creadors i creadores.

Una mostra de la creativitat i el talent de la nostra comunitat universitària i una demostració que el llegat de Benedetti no té edat ni caducitat, que roman viu des de totes les ribes del temps.

Per a la realització d’aquest collage poètic m’he inspirat en la vida de Mario Benedetti, com també en les seues obres. Hi he inclòs fragments de portades dels seus llibres com ara La tregua, Buzón de tiempo i Gracias por el fuego. A més, hi he afegit dos poemes manuscrits descoberts per la Universitat d’Alacant que es trobaven inèdits a l’interior del llibre Insomnios y duermevelas de Mario Benedetti. D’altra banda, volia destacar com de present que va estar l’exili en sa vida i hi he mostrat una breu trajectòria al llarg d’alguns països en els quals es va allotjar. Finalment, hi he exposat una fotografia acompanyat de la seua esposa Luz López Alegre i un fragment de l’obra Y si Dios fuera una mujer.

S/T

José Enrique Martínez Cabezuelo

Estudiant del grau en Matemàtiques UA
Asp


MIEDO Y CORAJE

El miedo y el coraje son gajes del oficio
pero si se descuidan los derrota el olvido el miedo se detiene a un
palmo del abismo y el coraje no sabe qué hacer con el peligro el miedo
no se atreve a atravesar el río y el coraje rechaza el mar del infinito
no obstante hay ocasiones que se abren de improviso y allí miedo y
coraje son franjas de lo mismo. Esperas Se oyen pasos de alguien que no
llega nunca (Enrique Molina) Uno sigue esperando sin responder a nadie
entre otras cosas porque las sombras no preguntan Uno estira el silencio
abandonado y torpe con los ojos abiertos y la esperanza inmóvil El
cielo está tan lejos y la tierra tan cerca que no vale la pena soñar con
el futuro En secreto se aguardan noticias del vacío y sin embargo nadie
se asoma entre la niebla


© 2021 MUA. Museu de la Universitat d'Alacant · Tots els drets reservats. · Info Legal · Contacte · +34 965 90 93 87
Vicerectorat de Cultura, Esport i Extensió Universitària · www.veu.ua.es