Collages poètics a Mario Benedetti

Primer centenari del naixement de Mario Benedetti (1920-2009)
El MUA (Museu de la Universitat d’Alacant) i el CeMaB (Centre d’Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti) s’uneixen per a commemorar el centenari del naixement de Mario Benedetti  (1920-2009) amb l’organització del concurs Collages Poètics a Mario Benedetti, una iniciativa adreçada a tota la comunitat universitària de la UA. L’èxit de participació, amb més de 120 treballs presentats, ens impulsa en una doble direcció: donar la visibilitat que es mereixen les trenta propostes seleccionades a través d’aquesta exposició en línia, i l’edició d’un catàleg en paper que reforçarà l’afectuós i sincer homenatge de la nostra universitat al poeta uruguaià. Els vincles de Benedetti amb UA van ser molt estrets i van tenir com a moments clau el
seu nomenament com a doctor honoris causa (1997), la donació de la seua biblioteca personal madrilenya al CeMaB (2006) i les seues visites habituals al campus.

Aquesta exposició palesa que una obra pot ser el detonant d’altres, que la poesia es fa art i viceversa. Hi destaca el caràcter didàctic, ja que aplega no solament les obres en la seua dimensió visual, sinó també la seua explicació, fonts d’inspiració i el significat que té per als seus creadors i creadores.

Una mostra de la creativitat i el talent de la nostra comunitat universitària i una demostració que el llegat de Benedetti no té edat ni caducitat, que roman viu des de totes les ribes del temps.


S/T

María Amengual Rigo

2n curs del grau en Magisteri d’Educació Primària UA
Mallorca


Benedetti és un autor que sempre m’ha agradat des de menuda; per tant, he llegit sobretot molts poemes seus. Cadascuna de les imatges de l’obra fa referència a versos o títols de diversos poemes. Fentho així, com una mena de joc, amb la intenció que es capten els poemes o els versos amb aquestes imatges. Per exemple: el cor al llapis es referiria al poema Corazón coraza; l’aranya en la teranyina (dalt a la dreta) es referiria al vers: «arpa de la araña en un ángulo oscuro, espera o desespera» del poema La red. Sí el que és cert que algunes imatges (encara que poques) tenen un sentit més personal com la fotografia de Mario amb sa mare o amb la seua esposa, o de la seua vida amorosa, com també la imatge del full en anglès relacionat amb el seu amor a distància.

Les frases triades també formen part d’obres seues i potser són moltes les referències que hi he posat, però, al cap i a la fi, considere que era el que amb tanta passió, sentiments de frustració, tristesa, amor i nostàlgia… escrivia. Totes les imatges han sigut tretes d’Internet i no vull apropiar-me’n per eixa part, i el dibuix de Mario Benedetti està fet per mi i ho he fet una miqueta senzill perquè ell és reconegut com el poeta de la senzillesa. En el vestit, entre les costures, hi ha els països als quals ell va viatjar, fet que va marcar la seua persona i ho va fer tan únic i especial com és ell.


© 2021 MUA. Museu de la Universitat d'Alacant · Tots els drets reservats. · Info Legal · Contacte · +34 965 90 93 87
Vicerectorat de Cultura, Esport i Extensió Universitària · www.veu.ua.es